Енио Мориконе даде подкрепата си за София - културна столица 2019

В разговор с кмета Фандъкова световно известния композитор потвърди подкрепата си за София и пожела успех на града в надпреварата за културна столица през 2019г.

Преди концерта си довечера в зала „Арена Армеец” Енио Мориконе се срещна с кмета на София Фандъкова.

Кметът Фандъкова подари на Енио Мориконе книгата „Сердика е моят Рим”, в която е представено богатото културно-историческо наследство на София, наречена от император Константин велики моят Рим.

„С огромна благодарност към г-жа Фандъкова, за това, че е тук и затова, че познава и обича моето творчество“, написа маестро Мориконе с автограф към книга за живота и творчеството му.

Енио Мориконе е най-продуктивният композитор на филмова музика. През 2007 получава Оскар за цялостното си творчество от над 500 продукции. След тях е музиката за филмите на Серджо Леоне „За няколко долара повече”, „Добрият, лошият и злият”, „Имало едно време в Америка”. Мориконе пише мелодиите към легендарния сериал „Октопод”, към „Недосегаемите”, „Ново кино „Парадизо” и „Малена” на Джузепе Торнаторе, към по-новите „Джанго без окови” на Куентин Тарантино и „Най-добрата оферта” от 2013 г. отново на Торнаторе.

За музиката към последния филм, Енио Мориконе е отличен на 7 декември в Берлин от журито на Европейската киноакадемия. Той получава Европейската филмова награда като „универсален композитор и истински майстор”, заради изключителната си способност непрестанно да обновява своя собствен стил, но въпреки това да остава верен на стила на филма и режисьора.

На 11 декември, ден след концерта в София, Енио Мориконе ще стане Doctor Honoris Causa на Нов Български Университет.