Тубдиспансерът пред финансов колапс

От общината предлагат да премине на разпореждане към МЗ

Общинското ръководство очаква решението на здравния министър относно съдбата на Тубдиспансера в Стара Загора. От общината са изпратили писмо до министерството с предложение специализираната болница за белодробни заболявания да премине на разпореждане на здравното ведомство.

Задлъжнялостта е най-големият проблем на Специализираната болница за активно лечение за пневмо-фтизиатрични заболявания в Стара Загора, каза пред журналисти председателят на Общинския съвет Емил Христов, след проведения председателски съвет, на който е било обсъдено тежкото финансово състояние на общинското дружество.

От 2011 г. дружеството не поучава вече държавна субсидия за преминал болен и трупа дългове. През 2012 г. лечебното заведение е реализирало загуби от 224 000 лв., отчетени са задължения в размер на 302 000 лв. към доставчици, 147 000 лв. към персонала и 21 000 лв. – за лекарства, или общо близо половин милион лева. За първите девет месеца на тази година задълженията вече надхвърлят тази цифра.

В момента в него работят 45 души персонал, разполага с 50 легла и обслужва население не само от Старозагорска област, общо около 350 000 души.

Особеност на работата е, че то обслужва не само здравноосигурени лица, контингентът е основно от неосигурени лица и хора без доходи, обясни Христов. Според него, липсата на финансиране от Министерството на здравеопазването по извършените дейности за лечение на туберкулоза, е довела до декапитализирането на тубдиспансера. Заедно с кмета на Стара Загора Живко Тодоров те сигнализират с писмо до здравния министър, лечебното заведение с активи и пасиви да бъде предадено на разпореждане на Министерството на здравеопазването, за да не бъде съкращаван персонал и да продължи да предоставя тази важна за населението услуга, тъй като туберкулозата се завръща, обясни председателят.

Активите на дружеството са около 160 000 лв., а сградният фонд и терена са общински.
Според Емил Христов в тежко състояние заради недостатъчно финансиране е и Центърът за кожно-венерически заболявания, който получава 9 000 лв. годишно за диспансеризация от МЗ.