Вижте митовете за храненето, на които всички сме вярвали

Избягвайте яйцата. Пийте по 8 чаши вода на ден. Не яжте много въглехидрати, защото ще натрупате килограми

Подобни съвети срещаме едва ли не всеки ден и вече сме започнали да ги приемаме като “чиста монета”.
Верни ли са обаче те?

Не непременно, твърди д-р Уенди Репович – физиолог от Eastern Washington University, в своя доклад пред годишната среща на American College of Sports Medicine.

“Яйцата ще увеличат холестерола ви” – този мит е тръгнал от факта, че в жълтъците се съдържа най-голямото и концентрирано количество холестерол от всички храни, коментира тя. “Ако обаче яйцата бъдат употребявани в умерено количество – по няколко на седмица, няма никаква опасност за здравето”.

Много лекари наистина съветват своите пациенти, които са с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, да не ядат яйца. “На практика почти няма сериозни изследвания, които да доказват, че ако ядем по 1-2 яйца дневно, това води до повишаване в нивото на холестерола в кръвта”, твърди Репович.

“Не яжте въглехидрати, за да не натрупате излишни килограми” е следващото твърдение, на което се спира тя и обяснява: “Всъщност намалената употреба на въглехидрати наистина може да намали теглото, но опосредствено, защото тялото изхвърля част от водните си запаси, които имаче щяха да са му необходими, за да складира въглехидратите. Дали обаче този начин на отслабване е полезен? По-скоро не, защото се нарушава водния баланс в организма”.

Още една често срещана препоръка е “Пийте поне по 8 чаши вода дневно”. “Да – тялото има нужда от течности, за да възстанови своя воден баланс, но не може да се каже, че всеки и винаги има нужда точно от 1,5-2 л дневно. Все пак нуждата от вода зависи от твърде много и различни фактори – физическа активност, изпотяване, уриниране, температура на тялото и на въздуха наоколо. Много хора си поставят за цел непременно да изпият 2 литра вода на ден, без да осъзнават, че бутилката не е единствения им източник на течности – все пак вода се съдържа в почти всяка храна, която приемаме”.

Не всеки трябва да приема допълнително и витамини и минерали, завършва авторката на доклада, цитирана от в. USA Today. Ако в храната на някого преобладават зеленчуците, плодовете, пълнозърнестите храни и такива, които съдържат малко мазнини и протеини, но много калории, той едва ли има нужда да приема допълнително количество витамини и минерали, смята тя.

Източник: dieti.info