Да си припомним Нострадамус...

Днес се навършват 510 години от рождението на пророка

Днес се навършват 510 години от рождението на Нострадамус.

Нострадамус е латинизираното име на един от най-известните пророци и астролози в света.

Истинското му име е Мишел дьо Нострдам. Най-известният му труд е „Предсказания“, първото издание на който излиза през 1555. От публикуването на книгата, която често е била преиздавана до неговата смърт Нострадамус постига вниманието на пресата, която му приписва предсказването на множество важни световни събития.

Нострадамус е роден на 14 или 21 декември 1503 година в малък провинциален град във Франция. Мишел дьо Нострадам е едно от деветте деца на търговец на зърно. Семейството на баща му е от еврейски произход, но дядото по бащина линия приема католицизма през 1455, приемайки християнското име "Пиер" и фамилията "Нострадам" (по всяка вероятност от деня на светеца, на който бива покръстен). За детството на Нострадамус е известно малко, освен че по семейна традиция би трябвало да е обучаван от пра-прадядо си по майчина линия — което е съмнително предвид факта, че въпросният дядо изчезва от историческите записи след 1504-а, когато младият Мишел е само на една година.

На петнадесет годишна възраст младият Нострадам влиза в университета в Авиньон, за да учи за своята бакалавърска степен. След по-малко от година (по време на която е изучавал граматика, реторика и логика) е принуден да напусне Авиньон, защото университетът затваря врати поради заплахата от чумна епидемия. След като напуска Авиньон, Нострадам (по собствени думи) пътува из страната в продължение на 8 години, като от 1521 г. изучава билкови лечения. През 1529 г., след като е работил няколко години като аптекар, започва обучение по медицина в университета на Монпелие. Малко след това е отстранен, след като е открито, че е работел като аптекар, което е било изрично забранено от университетската управа. Документът за отстраняване още съществува в библиотеката на факултета. Въпреки това, издатели и коресподенти по-късно ще го наричат "доктор". След отстраняването му, Нострадам продължава да работи, вероятно като аптекар и става известен със създаването на своето "розово хапче", за което се предполагало, че предпазва от чума.

Към днешна дата световната академична общност е на мнение, че повечето асоциации между световни събития и четиристишията на Нострадамус като цяло са резултат или на грешна интерпретация, или на грешен превод (понякога нарочен) или са толкова оскъдни, че са на практика неизползваеми като доказателство за някакви гадателски способности.