Дирен за тероризъм в Турция иска убежище у нас

Съдът решава в края на януари дали да го екстрадира

Бургаският окръжен съд отложи за събиране на доказателства наказателното дело за екстрадиция на диреният в Турция за тероризъм Левент Темиз.

Магистратите приеха писмо от Комисията за предоставяне на убежище към президента, в което се казва, че преписката, образувана по лична молба на Темиз за получаване на убежище у нас, е в процес на разглеждане и не е решена.

Съдът съобрази в поредно съдебно заседание, че въпросът за предоставяне на убежище задължително следва да се вземе предвид при преценката дали да Темиз да бъде екстрадиран.

Затова магистратите прецениха да изчакат окончателното произнасяне на компетентните органи по преписката, образувана в Комисията за предоставяне на убежище у нас и отложиха делото за края на януари.

Припомняме, че делото е образувано по повод молба за екстрадиция от края на август т.г., с която турската страна иска предаването на Темиз във връзка с водено срещу него наказателно производство там.

То е по обвинение в членуване във въоръжена терористична организация и за държане на един брой огнестрелно оръжие и обичаен брой патрони.