От утре: До 10 000 лв. глоба за всеки останал без заплата от корабостроителницата

Датата на протокола за изплащане на сумите е със срок до днес

"До този момент контакт с новото управление на "Бургаски корабостроителници" няма. Последният контакт с представител на дружеството беше през ноември, когато отново ни сезираха за неизплатени заплати на служителите.

Тогава е съставен протокол за изплащане на заплатите със срок до днес. Ако това не бъде изпълнено, от утре той ще подлежи на наказание – максималният размер на глобата 10 000 лв. за всеки отделен случай", обясни Павлин Васков, директор на Инспекцията по труда в Бургас, където тече проверка във връзка със 85 съкратени работници от корабостроителницата.  

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА - ТУК

Той допълни, че инспекторите са реагирали веднага, но основната сграда е била заключена и се  наложило да се търси съдействие от полицията, за да се влезе на територията на предприятието.

В крайна сметка обаче  се установило, че сградата е абсолютно празна. Общата сума от наложената глоба обаче не може да бъде използвана за изплащане на работните заплати, предаде Нова телевизия.

"Дължимите заплати трябва да бъдат дадени от предпритятието. Държавата ще даде обезщетенията, които се полагат въз основа на трудовия стаж на всеки поотделно. Този процес започна още миналата седмица”, обясни за Нова телевизия областният управител на Бургас Павел Маринов.

 Скандалът с масовото уволнение на работници в корабостроителницата в Бургас на 150 служители избухна миналата седмица. Съкратените работници разказват, че са били принудени да разпишат заповедите за освобождаване в присъствието на въоръжена охрана. Повечето от тях имат да изплащат заеми към банките и се нуждаят от доходи, за да издържат семействата си.

Такъв е случаят с Атанас Димитров който след 32 години стаж единствено за Бургаските корабостроителници губи работат си. Съпругата има здравословни проблеми и не може да работи. Имат кредит и банката им напомня почти ежедневно, че дължат пари. Не са плащали от септември. Откогато са и неизплатените заплати на Атанас.

Семейството ще стои на студено и ще брои стотинките за хляб поне до 15 януари, до първите пари от бюрото по труда. Освен заплати работодателят не е изплатил и обезщетенията за съкращение. Няма пари за сметките за ток и от енергото вече са го изключили. Плаща го със заеми от приятели. За семейството за първа година Коледа и Нова година няма да бъдат празници. Подобно е положението и при много от неговите колеги.

Детето на една от уволнените служителки е в ремисия след изкарано онкологично заболяване и също се нуждае от средства. Тя разказа, че семейството се издържа от една заплата.
В 15 часа е насрочена среща между работниците и началника на Инспекцията по труда в Бургас и областният управител. На тази среща се очаква да се появи и изпълнителният директор на Бургаски корабостроителници Диян Маринов Дянков.