Находките на археолозите в Обзор от ранно византийския период

Разкриването на термите в Обзор е предпоставка за развитие на културен туризъм

В Обзор приключи първият етап от археологическите разкопки за разкриването на терми, които според архитектурния стил и намерените в района фрагменти подсказват, че  датират от ранно византийския период края на 4 в - 6 в.

През последните 40 години археологическите проучвания в Обзор за съжаление са преустановени и богатото културно - историческо наследство остава скрито както за жителите, така и за гостите на този град. Това се променя едва през тази година, когато по време на изкопни дейности за ремонт на ВиК инсталацията на града се попада на части от мономентална сграда. Оказва се, че това са терми. Веднага е направен план за действие за спасително археологическо проучване, което се финансира от община Несебър и кметство Обзор и се разкрива площ от близо 300 кв.м.

„Досега разкрихме две помещения . Първото е със сложен архитектурен план. Има три полукръгли ниши /екседри/, врязани в дебелината на стените, в които е имало плитки басейнчета. То е било студеното помещение на термите, тъй като в него няма отоплителна система. Другото помещение също е много интересно, то е с правоъгълни ниши, с хипокаустна система. Тук е бил т.нар. калдариум, т.е горещо помещение с топлата вода”, споделя археологът на обекта Тодор Мавраков.

За съжаление през тази година бяха проучени едва 30 процента от съоръженето. Вероятно останалата част предстои да бъде разкрита през следващата година.

Разкриването на термите в Обзор е предпоставка за развитие на културен туризъм. „Един от основните приоритети на нашия град е  да бъде експонирано богатото му историческо наследство. Освен разкопките на ранно византийските терми, в недрата на града лежи храм на бог Юпитер и  средновековна крепост“, коментира кметът на Обзор Христо Янев.