Община Стара Загора е в много добро финансово състояние

Няма неразплатени задължения и проблеми по бюджета

Община Стара Загора е в много добро финансово състояние, по-добро от завареното, няма неразплатени задължения и проблеми по бюджета. Това каза на пресконференция днес кметът Живко Тодоров. Изнесените данни са по повод на твърденията на ВМРО, че общината е пред фалит.

Заварихме 5,6 млн.лв. кредити от предходния мандат, които трябваше да връщаме, сега те са намалели до 2,4 млн.лв., а до края на мандата ще бъдат изплатени напълно. В момента общината има само два кредита. Близо 1 млн. лева е задължението ни при реализацията на проекти по фонд „Козлодуй“, за което се изисква 50/50 съфинансиране. Той ще бъде изплащан до август 2018 г. като годишната ни вноска е 200 хил. лева. Ефект ще получим и от намалената консумация на електроенергия, което ще доведе до спестяване на средства за отопление, обясни кметът .

По думите му, вторият кредит от 2,6 млн.лв. за обновлението на общинския пазар по програма Джесика, ще се изплаща до 2025 г., а годишната вноска от 305 000 лв. не натоварвала бюджета, тъй като заложените приходи от наеми ще покриват вноските. За изпълнението на европейските проекти общината си осигурява оборотни средства от фонд ФЛАГ, след одобрение от Общинския съвет, стана ясно още по време на пресконференцията.

Около 2,6 млн. лева са осигурени за Античния форум, водния проект и за Центровете за настаняване от семеен тип. Живко Тодоров допълни, че парите по проектите се възстановяват веднага след приключването им.

Председателят на Общинския съвет Емил Христов поясни, че всяко решение на ОбС за поемане на задължения от общината са подкрепяни с голямо мнозинство от общинските съветници. В края на годината се очаква излишък от финансови средства. Общината е добър партньор, разплаща се с бизнеса и партньорите, коментира кметът.

Главният финансист на общината Цанка Ганева потвърди, че общината е в стабилно финансово състояние, а всеки един кредит задължително е бил подлаган на публично обсъждане.