Без комисия за записите на Тотев

От ГЕРБ поканиха Илко Илиев да стане техен член, за да чуе какво се говори на партийните им събрания

Общински съвет – Пловдив отхвърли предложението за създаване на комисия, която да провери законосъобразността на решенията взети на заседанията на съвета. Със 17 гласа „за”, 22 „против” и 3 „въздържал се” съветниците отхвърлиха идеята на своя колега от БСП Николай Радев.

Повод за искането станаха изтеклите незаконни аудиозаписи, за които се твърди, че принадлежат на кмета Иван Тотев. От аудиофайл на партийното събрание на ГЕРБ, водено от Тотев, става ясно, че той говори на партийни членове как общинския съвет на Пловдив взема нарочно незаконни решения. Целта била те да бъдат върнати от областния управител Венцислав Каймаканов, за да може гражданското недоволство да се насочи към него.

Николай Радев обяви, че след изказването на кмета е нужно образуването на нарочна комисия, която да провери законосъобразността на взетите от общинския съвет решения. Според него това е единственият достоен и безболезнен начин те да излязат чисти пред обществото и да се каже – допуснати ли са грешки в работата или не.

В отговор председателят на Общинския съвет Илко Николов заяви, че според него няма нужда от създаването на подобна комисия, тъй като общинарите стоят зад решенията с имената си. „Считам, че до момента цялата дейност на Общинския съвет е прозрачна и законосъобразна”, категоричен бе архитект Николов. Той напомни, че според становището на адвоката на местния парламент Евелина Божикова не съществува възможност комисии да упражняват контрол на приети вече решения от същия този съвет.

Срещу образуването на комисия се изказа и заместник-председателят на Общинския съвет Радослава Ташкова /ГЕРБ/. Тя припомни, че процедурата по приемане на едно решение е многостепенна, като се разглежда постепенно от комисии, председателски съвет, юристи и едва тогава постъпва в местния парламент. Освен това то минава за подпис и през областния управител. Тя влезе в спор с Илко Илиев от НИЕ, който обяви, че  Тотев дължи обяснение на обществото какво е имал предвид с изказването си. В отговор Ташкова заяви, че не е работа на кмета да обяснява какво се говори на едно партийно събрание. „Ако все пак желаете, попълнете комплект документи и елате в ГЕРБ. И без това гравитирате от партия в партия”, контрира Ташкова.

В крайна сметка след повече от 40-минутни дебати, общинските съветници отхвърлиха създаването на комисия, която да разследва законосъобразността на взетите решения.

 

 

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен