Тотев чака още записи, БСП – предсрочни избори

И в БСП се записват, всяка партия го прави, но от нас няма да изтекат, каза Николай Радев

Провал на заседанието на Общински съвет – Пловдив. Само 19 съветници бяха в залата в 9 часа, което не успя да осигури необходимия кворум от 26 души. Местният парламент се свика заради изтеклите записи с гласа на кмета Тотев. Съветниците трябваше да решат дали да задължат градоначалника да изготви доклад, в който той да цитира "незаконосъобразните решения", които са предлагани на Общинския съвет. На заседанието не се появиха съветниците от групата на ГЕРБ, Спас Гърневски, Гиньо Матев, Костадин Георгиев, Гичка Кърнева, Едуард Сарафян и земеделците на Георги Колев. Отсъстваха и Антон Карагьозов и Джамисет Джафер от ДПС. Камен Шишманов, Владимир Кисьов и Костадин Кисьов от "Обединение за Пловдив" също пропуснаха сесията.

Кметът Иван Тотев заяви, че не е разпореждал на съпартийците си от ГЕРБ да не присъстват на заседанието. Градоначалникът не изключи да изтекат още записи. През последните години всички говореха, че ГЕРБ прави неправомерни действия. Това, което се случва обаче, удари ГЕРБ. Всичко може да се очаква, заяви Тотев.

Интересът, който наблюдаваме в залата, показва тежестта на темата в публичното пространство. Тук се гони медийно отразяване. Няма причина да давам обяснение. Всеки ден има интересни теми за медиите, това не означава, че ние трябва да се впускаме в обяснения, коментира кметът.

По думите му мнозинството на ГЕРБ в местния парламент не е разклатено, а напротив – може да се увеличи. Анализът днес показва, че подкрепата към нас е голяма. Прогнозирам добър завършек на мандата, каза още Тотев.

Лидерът на червените Николай Радев заяви, че очаква предсрочни избори за кмет в Пловдив. Трябва да съм наивник да очаквам, че ще дойде групата на ГЕРБ. Разбирам колегите от ГЕРБ, но другите с какво бяха мотивирани да не дойдат, сигурно със силни думи. Те са толкова залепени към ГЕРБ, те са ГЕРБ и Ко в този Общински съвет. Изходът е само един – предсрочни кметски избори. За кмет са възможни след становище на прокуратурата и съда, коментира Радев.

В БСП няма как да изтекат подобни записи, заяви още председателят на червените в Общинския съвет. "Не че няма да се записват неща в нашата партия, всяка партия го има това нещо, но няма как да изтекат такива записи."

Послушните общински съветници днес не дойдоха на сесия, бе коментарът на бившия кмет и съветник от НИЕ Славчо Атанасов.  От тук нататък на всяка сесия ще задаваме един и същ въпрос на Тотев: Г-н Тотев, кои са бруталните незаконни решения, които вашето мнозинство е гласувало, каза Атанасов.

Аз и групата ни не сме гласували незаконосъобразни решения, заяви Дани Каназирева от "Обединение за Пловдив". Ние не искаме оставка, защото няма да я получим, коментира съветникът.