Уволнените корабостроители започват ежедневни стачки, чакат заплати за 4 месеца

Ядем по веднъж на ден, изплака една от съкратените, която е освободена заедно с мъжа си

Съкратените 147 работници от "Бургаски корабостроителници" ще поискат и официално разрешение от кмета Димитър Николов, за да започнат от утре ежедневни протести и стачни действия, при които се заканиха да блокират улици.

Те се събраха на среща при областния управител Павел Маринов, на която се очакваше да присъства и новото ръководство на дружеството, но това не се случи. 

Новият изпълнителен директор на завода Деян Дянков или негов представител не се появиха при губернатора.

Със съкратените работници неизменно е и омбудсманът Таньо Атанасов, който обяви, че две адвокатски кантори са изявили готовност да защитават интересите на съкратените работници безплатно.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА - ТУК

На срещата бе и шефът на Инспекцията по труда в Бургас Павлин Васков, който заяви, че е разпоредил подготвянето на 147 акта за нарушение за всеки от освободените служители.

Както BurgasUtre вече съобщи издадените от Инспекцията протоколи за изплащане на закъснелите заплати са с дата до днес. Затова дружеството подлежи на санкции и всеки един от актовете ще е на стойност до 10 000 лв.

"За дългогодишната си практика за първи път се сблъсквам с подобен казус", каза Васков.

Голяма част от съкратените работници са в предпенсионна възраст, има и цели семейства.

Работниците не са получавали възнаграждения от четири месеца. Една от вече бившите служителки се оплака, че от месеци се храни само по веднъж на ден, тъй като и тя, и 
съпругът й са били част от фирмата.

Освен това по закон тя не можело да бъде съкратена, тъй като в момента се подлага на ин витро лечение.

Жената вече се е консултирала с юристи, които й обяснили, че може да спечели евентуално дело и бъде върната на работа, но няма къде, тъй като корабостроителницата към момента не извършва дейност.