„Деси от снимката” привикана на разпит в полицията

След разпита призова за "Оставка"

Десислава Николова, известна още като „Деси от снимката”, разплаканото момиче на 15 години, прегърнало полицай по време на протестите пред парламента, беше привикана на разпит в полицията, стана ясно от репортаж на бТВ.

Снимката взриви социалните мрежи, като предизвика хиляди коментари.

Момичето се яви в СДВР след като Държавната агенцията за закрила на детето се самосезира и пусна сигнал, в който се твърди, че тя участвала в протести без придружител, а също и че употребявала алкохол.

Деси дойде в полицията, придружена от баща си и адвокат. Срещата продължи около 40 минути. Преди седмица баща й Филип Николов също бе привикан на разговор в полицията, а днес и на нея й се наложи да дава обяснения.

„Искаха да разберат защо ходя на протести, как се държа и дали всичко, изписано в медиите е вярно. Казах им, че всичко е наред, ходя с родителите си на протест и си изразявам мнението", разказа момичето пред камерата на бТВ.

Ученичката призна, че дни след като снимката й с полицая обиколи интернет, за нея са изписани много неверни неща. За самата фотография обаче не станало дума в разговора.

„Не мога да преценя дали е натиск. Нямам 18 години и не съм достатъчно зряла да правя такива оценки. Оставка!", заяви Деси.

Бащата на момичето е бил посъветван да съблюдава поведението на дъщеря си. Той каза, че е подписал документи и, че трябва да се грижи дъщеря му да не употребява алкохол и наркотици.

„Всеки има право да си изразява мнението, дори и непълнолетните", категоричен е Филип Николов.

Към него също е имало препоръки от полицията - да съблюдава нейното поведение, да не взема наркотици, цигари, да ходи на училище редовно. „Мисля, че съм нормален родител и няма нужда да ми казват", каза той.

Според защитника на семейството проверката ще приключи в следващите дни и няма да има нужда от повече срещи в полицията.