48 осиновени деца в Бургас, още 828 чакат родители

Броят на кандидатите се увеличава, казаха от Социално подпомагане

48 деца са осиновени от началото на годината от кандидати, регистрирани в Бургас, а за още 14 са подадени документи за международно осиновяване.

"На заседанията ни от началото на годината са разгледани случаите на 127 деца. С промяната на семейния кодекс българските граждани, които трайно живеят в чужбина осиновяват международно. Те заедно с чуждите граждани кандидатстват в Министерство на правосъдието за децата, чиито документи сме пратили там. Става въпрос за случаи, които сме разглеждали по три пъти на наши съвети, непожелани от кандидати или дечица с много тежки заболявания, за които нямаме осиновители", каза шефката на местното звено по социално подпомагане Тони Костова. 

828 е общият брой на децата от институциите на територията на бургаска област вписани в регистрите за осиновяване, като от началото на 2013-а тяхната бройка е 78. От дирекцията допълниха, че процедуратата за осиновяване е около два месеца, а съдебната такса е 25 лв. 

Костова обясни спекулациите с големите срокове да се вземе дете с това, че семействата имат много изисквания, най-често свързани с етноса.

Към момента 6500 са кандидат-осиновителите от цялата страна вписани към Съвета за осиновяване в Регионалната дирекция в Бургас. Само от началото на годината желаещите да вземат дете са 699. 

"Много са кандидатите, с всеки един ден нарастват повече, което е хубаво за децата", допълни Костова.