Отрязаха мераците на опасен рецидивист, поискал свобода

Обвиняемият Райчо Чавдаров е осъждан многократно, полежал е доста и в пандиза

Окръжен съд – Бургас  остави в ареста рецидивиста Райчо Чавдаров, който е разследван по обвинение в грабеж. Той заедно със свой съучастник през август  е отнел мъжка спортна чанта, съдържаща мобилен телефон, портфейл с 2500 лв. и 2000 EUR и лични документи, като употребили за това сила – издърпване на чантата от собственика й и нанасяне на удари с ръце и крака по цялото му тяло.

Защитникът на Чавдаров пледира да бъде изменена мярката за неотклонение с като посочи, че разследването продължава 4 месеца и били извършени всички процесуално-следствени действия. Единствено не било намерено второто лице, с което било извършено деянието. По информация на задържания то пребивава в Германия. Адвокатът смята, че при определяне на мярка за неотклонение домашен арест не съществува опасност подзащитният му да се укрие или да извърши друго престъпление.

Прокуратурата обаче посочи, че обвиняемият  е осъждан многократно и ефективно е търпял наказания лишаване от свобода. Според прокурора съществува реална опасност Чавдаров да се укрие или да извърши друго престъпление, като тежестта на обвинението може да го мотивира към действия, целящи осуетяване на наказателната репресия.

В крайна сметка окръжните магистрати решиха Чавдаров да остане в ареста, като се мотивираха             това, че по делото не са представени нови обстоятелства, които да обосновават това. Събрани доказателства също не намаляват вменената му отговорност. Съдебният състав приема за реална опасността Чавдаров да се укрие, ако му бъде постановена по-лека мярка за неотклонение.

Определението подлежи на обжалване и протест в 3-дневен срок.