„Екзакта”: ГЕРБ преди БСП, Реформаторите трети

Ако изборите за Народно събрание се провеждаха в средата на декември, ПП ГЕРБ би получила 23,5%, а БСП 22,3%, сочат данните от национално представително изследване на „Екзакта Рисърч Груп”

За първи път от доста време насам социолозите дават преднина на ГЕРБ пред БСП. Това става в проучване на новата агенция „Екзакта Рисърч Груп", създадена от Лидия Йорданова - бивш директор на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ), който бе закрит в началото на мандата на БСП от парламентарния шеф Миков. 

Към средата на декември около една трета от българите не посочват партия, за която биха гласували.

ГЕРБ в момента може да разчита на гласовете на три четвърти от избирателите си през май тази година, а БСП на 86% от своите избиратели. Няма значими промени в социално-демографския профил на симпатизантите на двете основни политически формации. 
Предвид неизвестната дата на следващия парламентарен вот, в момента е манипулативно да се изчисляват мандати, както и да се твърди със сигурност по данни от декември 2013 година, кои партии влизат и кои остават извън парламента. 
От данните на „Екзакта рисърч груп” е видно, че освен двете големи партии още няколко формации набират електорална подкрепа и имат своите шансове за парламентарно представителство. По данни от настоящото изследване Реформаторският блок получава 5,8%. За да се ориентираме относно потенциала на тази формация запитахме: ”В каква степен, според Вас, Реформаторският блок в момента успява да представлява дясномислещите избиратели в България?” 7,4% от всички интервюирани отговориха, че РБ в голяма степен представлява десния избирател у нас. Тези данни говорят, че формацията набира скорост и има потенциал, поне на декларативно ниво, съобщава агенция "Фокус".
ДПС има електорален дял от 5,5%, а „България без цензура” и НФСБ набират по 3% избиратели. И ако подобен дял за НФСБ не е особена изненада, то за „България без цензура” е очевидно добра атестация за бъдещо развитие.
Партия „Атака” получава 2,7%. 
Цитираните данни за електорални нагласи представляват дял от всички интервюирани. Проучването е проведено в периода 5 - 13 декември сред 1000 пълнолетни български граждани, в 125 гнезда в 86 населени места на страната.