Ходорковски излезе от затвора

Животът

20-12-2013, 13:39

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Путин ликвидира РИА Новости и Гласът на Русия

Русия тръгна към Арктика

Най-богатия някога руснак бе помилван от Путин

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за помилване на бившия олигарх и милиардер Михаил Ходорковски, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от Интерфакс.

По-късно стата ясно, че помилваният Ходорковски вече е напуснал лагера в Карелия.

Руският магнат беше арестуван на 25 октомври 2003 година на летището в Москва. Към онзи момент той бе смвятан за най-богатия руснак със състояние, възлизащо на 17 милиарда долара.

През 2005 г. ръководителите на петролна компания ЮКОС Михаил Ходорковски и Платон Лебедев бяха признати за виновни за данъчни измами и получиха осемгодишни присъди. През 2010 г. бяха осъдени на още шест години затвор за кражба на 218 млн. т петрол от вече несъществуващата компания ЮКОС между 1999 и 2003 г. и изпирането на 23,5 млрд. долара.

В края на май 2011 г. Московския апелативен съд намали с една година присъдите на Ходорковски и Лебедев по второто наказателно дело срещу тях - за кражба на петрол и пране на пари. Така окончателната присъда на двамата бе определена на 13 г. лишаване от свобода.

През декември 2012 г. присъдите бяха намалени от 13 на 11 години. През цялото време в затвора Ходорковски твърдеше, че процесът е политически мотивиран, тъй като той се обявяваше да противник на политиката на Путин.