Нов скандал върху паметта на баташките мъченици

Свещеници от Пловдивската епархия пуснаха гневна декларация

198 свещеници от Пловдивската епархия приеха декларация за зърквата в Батак. Ето целия документ, без съкращения:

Ние, свещенослужителите на Българската православна църква от Пловдивска епархия, изразяваме нашето възмущение от непрекъснатото поругание, упражнявано от така нареченото дружество „Будител” срещу паметта на Светите баташки мъченици. От месеци наред членовете на това сдружение бомбардират всички държавни органи и институции с едно искане: храмът „Света Неделя” в гр. Батак да бъде насилствено отнет от Българската православна църква, светите мощи да бъдат извадени от мощехранителниците и захвърлени отново на земята, а пред дверите на храма да се върне касата, в която те да продават входни билети. Не сме предполагали, че българи могат да стигнат до такава степен на самоопозоряването си.

Досега, слава Богу, не се намери държавник или държавен орган, който да се вслуша в тези призиви и да посегне към този Свят храм и тези Свети мощи и да поругае чувствата на 86% от българския народ. Надяваме се, че няма и да се намери.

Нека припомним фактите. Сградата на храм „Света Неделя” в Батак никога не е била държавна собственост. Никога българската държава, включително през времето на комунизма, не е заявявала претенция да бъде собственик на тази сграда. Оказва се, че българската държава през времето на комунизма в крайна сметка е имала по-правилно разбиране за значението на църквата като институция и за нейните права върху храмовете, отколкото някои сегашни „демократи”. Тогавашната ръководна политическа сила, Българската комунистическа партия е могла, но въпреки това не е посегнала да „национализира” църкви. Нито Баташката, нито „Св. Александър Невски”, никоя! Такъв грях тя не си е сложила на душата. И на душата на българския народ.

За сградата на храм „Света Неделя” в края на 90-те години Община Батак е издала акт за общинска собственост. Защото не е имало никакъв. През 2011 г. Общинският съвет на град Батак с единодушно гласуване прие решение сградата на храм „Света Неделя” да бъде върнат на Българската Православна Църква, така, както е законно, справедливо и редно. За този жест на общинските съветници на град Батак ние сме им вечно признателни и ги споменаваме в молитвите си.

 

През 2012 г. между Министерство на културата, Пловдивска митрополия, Община Батак и българското правителство чрез двама негови представители беше подписано споразумение. В него се потвърждава, че храм „Света Неделя” в гр. Батак е собственост на Българската православна църква. И, че поради качествата на сградата като паметник на културата с национално значение нейният собственик – Българската православна църква ще полага специални грижи зя нея. Гарантираме, че ние – свещениците от Пловдивска епархия – полагаме и ще полагаме за тази църква такива грижи, каквито никоя светска институция никога не е полагала и няма да положи. Защото за нас това не е някаква сграда, някакъв музей и някакъв обект, а нещо много повече – тя е свещен дом на живия Бог и неговите Баташките мъченици.

Ние уважаваме държавата и нейните закони. Очакваме и държавата да уважава нашата вяра, и нашите исторически и законни права. Категорично възразяваме срещу опитите да се отделя църквата от обществото, към което подбужда дружество „Будител”. Защото църквата и обществото са едно цяло. Категорично възразяваме срещу опитите да се подклажда напрежение на верска основа, към което подбужда дружество „Будител”. Идеята, която внушава това дружество в своите публични обръщения, че държавата трябва да упражни еднаква репресия срещу имотите на всички изповедания, вероятно, за да е репресията „религиозно неутрална” и „балансирана”, наистина може да взриви България.

Категорично ще се противопоставим на всякакви насилнически действия за отнемане на вече върнати храмове. Ако някой смята, че даден храм не е собственост на църквата, нека заведе дело и да го докаже. Но не и да отнема храмове насила. Защото ако днес се пледира за насилствено отнемане на храмове, утре ще започне насилствено отнемане на всички частни сгради „паметници на културата”, а вдругиден ще отнемат къщата на всеки, ако на някой властник тя му се хареса. Който посегне да отнеме дома Божи няма да се посвени и ще посегне на всичко останало.

Молим всички отговорни държавни институции да премислят и премерят седем пъти, преди да решат дали да се вслушат в изкусителните нашепвания на лукави сили. Преди да предприемат действия, с които ще отворят рана, която никога повече няма да заздравее.

 

Следват подписите на 198 свещенослужители от Пловдивска епархия