Съкратените корабостроители и днес блокираха кръстовището до гарата

От предприятието са подали молба за обявяване в несъстоятелност

Бившият директор „Финанси и маркетинг” на бургаската корабостроителница, Веселин Кабов, заедно със свои колега се е срещнал днес сутринта с новия изпълнителен директор на завода, Диян Маринов. Това съобщи самият Кабов по време на протеста днес.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА - ТУК

Маринов е помолил да бъде предадено на съкратените работници, че е подал молба за обявяване в несъстоятелност, за да могат хората по-бързо да получат пари от Фонда за гарантирани вземания. Специалист от НОИ е кабинета на секретарката в предприятието, който е давал консултации до 14.00 часа днес.

„Съдействие има от институциите, разбиране има и от изпълнителния директор, които не може да дойде, каза че има среща и с директора на НОИ”, обясни Кабов. Вчера Кабов се е срещнал с областния управител, Павел Маринов, който е информирал, че са се появили хора, които са пожелали да инвестират с цел да се запази дейността на завода, корабостроене и кораборемонт. Препратил е бъдещите инвеститори към София и може би следващата година ще се проведе среща при областния управител. Маринов е казал още, че има нередности в Подробния устройствен план на територията, на която се намира завода, и ще се предприемат действия той да бъде стопиран. Кабов поясни, че не е наясно със ситуацията относно ПУП-а. Новите собственици са потвърдили, че имат желание да продължи дейността на корабостроителницата. Маринов е обещал ако постъпят средства в предпирятието да плати на хората и следваща заплата, но е обявил, че завода има и задължения, които трябва да се плащат. 
В същото време новият изпълнителен директор, чрез Кабов, отправи молба да не се блокира кръстовище, но хората единодушно заявиха, че не му вярват и блокираха за четвърт час натовареното кръстовище до Старата поща.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТИТЕ ВИЖ ТУК!

Те се оплакаха, че всъщност преведените заплати не са пълни, тъй като 100 лева от тях са преведени по-рано. Някои от хората се оплакаха, че банките са взели и малкото преведени пари, заради непогасени навреме задължения към тях. Не един и двама обясниха, че нямат пари да посрещнат празниците.

Съкратените работници бяха категорични, че не вярват на новото ръководство на фирмата и категорично заявиха, че ще излязат на протест и на 5 януари, следщата година. Те искат и среща в Даян Маринов, след празниците. 

източник: Радио "Фокус"