Корабостроителите и днес остават без заплати

Хората се събраха точно в 13 часа и направиха жива верига на къстовището до ЖП-гарата и Областна администрация

Около 60 души от съкратените работници в бургаската корабостроителница блокираха едно от най-натоварените кръстовища в центъра на града в час-пик днес. Хората се събраха точно в 13 часа и направиха жива верига на пътя до ЖП-гарата. Те все още не са си получили месечните възнаграждения, но се зарекоха, че дори и да им изплатят септемврийските заплати, както са обещали от предприятието, ще протестират докато то не им се изплати напълно.

ВИЖ ТУК СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА

По време на протеста стана ясно, че до утре служителите ще получат парите за септември, тъй като в администрацията на завода не работели компютрите, а документите се попълвали на ръка. Дори и това да стане обаче, месечните възнаграждения пак няма да са пълни, тъй като работниците получили по 100 лв. аванс, заяви бившият шеф на финансовия отдел в корабостроителницата - Веселин Кабов.

 „Това, което казаха е, че ще опитат по най-бързия начин да обявят несъстоятелността на предпиятието, за да може да се вземат от Фонда за гарантирани вземания т.е. да се вземат от държавата”, допълни Кабов. Междувременно по препоръка на юристи, бившите вече служители на предприятието вече са започнали да завеждат индивидуални искове за неправомерите съкращения.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА - ТУК

"Нагласата на хората е да се продължи с протестите, докато самият изпълнителен директор не се появи и не заяви пред всички, включително и пред медиите, какви са им намеренията", заяви Кабов.

"На 5 ноември 1990 г. започнах работа, сега на 5 декември ме съкращават. Точно 23 години работя в това предприятие. От 2010 г. като е почнало така, с неизплащане на заплати, та до сега. Изобщо не знам как ще посрещнем празниците, не ми се мисли", жалва се Донка Павлова, която е посветила две десетилетия от живота си на бургаската корабостроителница.