Затвор до 4 години за търговия с деца

Гледат и поправка срещу педофили в интернет

Родител, настойник или попечител, който се съгласи срещу имотна облага да предостави на другиго детето си, ще получи присъда от 1 до 4 години затвор и глоба. Същото наказание се налага и на онзи, който плати и вземе детето, както и на бременна жена, която преди раждането даде съгласие срещу имотна облага да предостави на другиго детето си. Текстовете, които за първи път у нас наказват родители, търгуващи с децата си, са от проекта за нов Наказателен кодекс, представен вчера от вицепремиера и правосъден министър Зинаида Златанова.
Най-тежкото наказание - доживотен затвор, ще се налага в изключителни случаи, и то при условие че извършителят на престъплението е навършил 20 години. Решетките доживот са изключени и за жените, извършили престъпление, докато носят дете. Както и за онези, които са бременни при постановяване на присъдата. В новия НК вече няма да има доживотен затвор без право на замяна.
Поправки, засягащи пряко педофилията в интернет, ще бъдат приети още в началото на 2014 г., далеч преди цялостното обсъждане и гласуване на нов наказателен кодекс. Проектът за промени, предложен от правосъдното министерство, от вчера е в сайта на Народното събрание.
С новите текстове се въвеждат евродирективи срещу сексуалната експлоатация на деца. За първи път у нас ще има изрични наказания за педофилите, които гледат порнографски представления на живо или в реално време в интернет.
И в момента гледането на сексуални сцени с момче или момиче под 18 години се наказва с до 3 години затвор. Но за да бъде осъден педофилът за това, че ги е наблюдавал онлайн, прокуратурата трябва да докаже, че той е знаел, че детето е набрано специално за тази цел или е принудено.
Така сексуалните перверзници могат да заявят, че децата сами са се показвали.
Сега НК се променя така, че самият факт, че си гледал порнографско представление с лице под 18 години, става достатъчен за присъда.
В закона се записват и по-тежки санкции за интернет педофилите, които набират деца под 14 години за порно представления.
В момента възрастта на детето може само да утежни вината им, но максималното наказание за всички бе до 8 години затвор и 10 000 лв. глоба.
С промените сексуалните експлоататори на малолетни са заплашени с до 10 години затвор и до 50 000 лв. глоба.