Още три фирми поискаха одържавяване

„Мини Марица изток”, БДЖ и др. имат просрочени задължения в огромни размери и към други предпирятия, освен "Ремотекс"

„Енергоремонт-Гълъбово” АД, гр. Гълъбово, „Металик” АД, гр. Стара Загора и „Чугунолеене Първомай” АД поискаха да се открие процедура на преговори за закупуване от държавата чрез „БЕХ” ЕАД и на акции от капитала на дружествата.

Това стана ясно от писмо, изпратено от ръководството на трите предприятия до Президента, премиера, ресорни министри, НС, ресорни парламентарни комисии, омбудсмана на Р България.

В текста се подчертава, че затрудненията пред сектор енергетика и частност в източномаришкия басейн, са много по-задълбочени от неплатежоспособността на едно от предприятията, извършващи ремонт на енергетично и минно оборудване – „Ремотекс Раднево” ЕАД.

"Генезисът на проблемите е в политиката, провеждана от големите държавни предприятия от структурата на „Български енергиен холдинг” ЕАД (БЕХ), а именно „НЕК” ЕАД, „Мини Марица изток” ЕАД и „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД. Поради забавяне на плащанията от страна на НЕК ЕАД към производителите на електрическа енергия последните също просрочват дължимите възнаграждения на предприятията, извършващи доставки и услуги в сектора. По този начин организациите, спечелили договори за обществени поръчки, се изправят пред криза в ликвидността и в крайна сметка са принудени да работят под себестойност след отчитане на цената на финансовия ресурс. Именно такова забавяне на плащанията от страна на „Мини Марица изток” ЕАД доведе до финансовия колапс „Ремотекс Раднево” ЕАД. Със същите трудности се сблъскват и останалите, също структуроопределящи предприятия в региона – в това число и „Енергоремонт-Гълъбово” АД, гр. Гълъбово, „Металик” АД, гр. Стара Загора и „Чугунолеене Първомай” АД, към които отново държавни предприятия („Мини Марица изток” ЕАД, БДЖ Холдинг ЕАД и др.) имат просрочени задължения в огромни размери" се казва в писмото.

"В случай, че според Вас обаче най-ефективно е одържавяването на предприятия и финансирането им от държавата, предлагаме  на „Металик” АД и дъщерните му предприятия – „Енергоремонт-Гълъбово” АД и „Чугунолеене Първомай” АД, които също са от ключово значение за нормалната работа на електрическите централи от комплекса, притежават уникални машини и оборудване и опитен персонал", завършва предложението си ръководството на трите дружества.

Стана ясно още, че преди това писмо, ръководството на трите предприятия е изпратило още две, като с първото е разкритикувало възможността държавата да "национализира" радневското "Ремотекс", а във второто предлага среща с министрите, които посетиха Раднево, но отоговор не са получили.