Община Бургас загуби топ имот, печелят го синовете на политик

Преди дни на публична продан като единствен кандидат за него бе обявен взискателят - "Булида" ООД.

Общината Бургас е на крачка от това окончателно да загуби един от най-атрактивните си имоти - колодрума на бул. "Стефан Стамболов".

Преди дни на публична продан като единствен кандидат за него бе обявен взискателят - "Булида" ООД.

Колодрумът е в активите на фирма "Венис комерс" АД, първоначално създадена като "Колоездачен клуб - К.К. Бургас". Той бе апортната вноска, с която общината влезе в смесеното дружество.
Окончателното придобиване може да стане в рамките на месец, напрактика купувачът няма да плаща стойността на имота, тъй като той е взискателя, трябва да внесе обаче ДДС-то до сделката, както и различните данъчни задължения, обяснява частният съдебен изпълнител Маджарова. Тя обяви колодрума за продан след иск на "Булида" ООД, към която "Венис комерс" АД е задлъжняла.

Справка в системата ДАКСИ показва, че фирмата е собственост на синовете на Димитър Колев, който има опит в банковия мениджмънт. Той влезе в местния парламент като кандидат на партия ЛИДЕР, но наскоро напусна сам, отстъпвайки мястото на следващия в листата. Според сайта на партията той е в политическото ръководство на ЛИДЕР.

Постановлението за възлагане на имота е обжалваем акт, вероятно общината ще се възползва от това си право, коментира шефът на правната дирекция Златина Георгиева.
След последното отлагане на публичната продан с месец от общината сръчката НАП да заведе дело за обявяване в несъстоятелност, което би спряло процедурата. Данъчните обаче не реагираха.

Първоначално колодрумът бе обявен за 9,8 млнл. лв. След това цената му падна с 20 процента.

Още при създаването на АД-то с общинско и частно участие противниците на проекта изразиха съмнения, че договорът е направен по начин, който не защитава интесите на общината.

Слабото място е Уставът на дружеството, гласуван от ОбС - мандат 2004-2007 г., който дава права на Управителния съвет да променя капитала без санкция на Общото събрание на акционерите. Точно това се случи през 2008 г. - капиталът на дружеството беше увеличен от 6,4 на 16,4 млн. лв., като новите 10 млн. поименни акции бяха изкупени от две фирми - П.К.М. и "Глобал турс". Дружеството получи и ново име - "Венис Комерс" АД и в него делът на общината се сви до нищожни проценти, които превърнаха представителите й в безгласни фигуранти.

Затова и смесеното дружество е натрупало огромен дълг зад гърба на местната администрация. От общината смятат, че това трябва да се разследва от прокуратурата, от там обаче не реагираха на сигналите.