Забраниха носенето на шапки и слънчеви очила в молoве

Поради зачестилите случаи на обири в големите търговски центрове, властите в Манила забраниха да се носят шапки и слънчеви очила при пазаруване в моловете.
До забраната се стигна, след като на 15 декември група въоръжени с чукове мъже обра бижутерия в един от най-големите търговски комплекси в страната. Според свидетелите на инцидента за да се предпазят от охранителните камери, всички те са носили шапки за бейзбол.
"Криминалните елементи знаят, че във всички търговски представителства има видеонаблюдение. Ето защо те се опитват да скрият самоличността си, носейни шапки, шалове и тъмни очила", прозря по време на извънреден брифинг Кармело Валмория, шеф на полицията в 11-милионния град.
Той допусна, че същата забрана може да бъде въведена и за други рискови места като банки и заложни къщи. Всички, които не спазват забраната, няма да бъдат допускани до съответните сгради, а за спазването на закона ще следи частната охрана.
Сигурността в моловете покрай коледните и новогодишни празници се оказа основна тема за дискусии във Филипините през последните дни, съпоставима по актуалност с темата за възстановяването на страната от урагана „Хаян". Проблемът бе толкова широко застъпен в медиите, че привлече вниманието дори и на президента Бенино Акиньо.