Питката на Бъдни вечер - за сплотяване и споделяне

Рецепта за содена питка с пара

Хлябът носи послание за сплотяване и споделяне.Месенето пък вдъхновява и ни прави по-добри.
Хлябът за Бъдни вечер задължително е постен, а питката е содена. Традиционната пита се декорира с голям, незатворен кръг, който е символ на къщата. Вътре в него се нареждат грозд и овчарска гега, изработени от тесто, символизиращи плодородие сред овцете, нивите и лозята. Малки топченца се слагат за членовете на семейството. Важно е да се направи кръг и Витлеемската звезда. Тя се изработва от два преплетени кръста, което образува звезда с осем лъча.

Ето и рецепта за содена питка с пара.

Необходими продукти:

  • 1 кг брашно
  • 500 г кисело мляко
  • 1 ч.л. (5 г) сода
  • 3 с.л. (30 мл) олио
  • 1 ч.л. (5 г) сол

Начин на приготвяне:

В пресятото в дълбок съд брашно се прави кладенче и в него се сипва разбърканото кисело мляко със содата. Прибавят се олиото и солта. Замесва се тестото и се доомесва на плот, поръсен с брашно. Преди окончателно да се омеси се слага парата (много добре измита и попарена с вряла вода) и се омесва на гладка топка. Слага се в намазаната с олио тава и леко се разплесква с ръка. С вилица се начертава кръст и се бодва на няколко места. Пече се в умерена фурна около 30 минути. След като се изпече се изважда върху кърпа, завива се да се задуши и отгоре може да се сложи още една кърпа. Така стои докато поизстине и след това се слага в сахан или подходяща чиния и се слага на масата.