Махмурлукът - болезненото "изкупление" след пиянството

Какво представлява махмурлукът

 Пулсиращата глава, чувствителният стомах и сухотата в устата са обичайна гледка в сезона на празниците.

Алкохолът е диуретик (предизвиква уриниране), причинява обезводняване, което води до симптоми като главоболие, сухота в устата, намалена концентрация и раздразнителност. В същото време нивата на кръвната захар спадат, защото тялото произвежда твърде много инсулин в отговор на голямото количество захар в алкохола. Това допринася за пулсиращата глава и пиянския глад. Алкохолът също раздразва стомаха и нарушава съня, причинявайки гадене и силна умора на следващия ден.

Kaк да се справим с всички тези неприятни симптоми, след като вече сме пили?

Наистина има хора, които са имунизирани срещу махмурлук. Това отчасти се дължи на факта, че те са по-малко предразположени към главоболие, когато са обезводнени. Други са по-малко чувствителни към въздействието на ацеталдехида - токсичното вещество, което се произвежда, когато алкохолът се усвои първо в черния дроб.

Доказан факт е и че някои етнически групи страдат повече след голямата употреба на алкохол. Хората от Източна Азия имат много ниски нива на ензима, който разгражда ацеталдехида. Те могат да се напият по-бързо и да имат по-силен махмурлук.

Проучване сред 50 000 пълнолетни показва, че по-възрастните хора имат по-леки симптоми след тежка вечер: 21% от жените от 18 до 29 имат гадене и махмурлук, сравнено с 3 на сто при 60-годишните дами. 62% от мъжете в младата възрастова група се чувстват изтощени, когато са препили предната вечер на фона на само 14% от мъжете над 60.

Колкото по-тъмен е алкохолът, толкова повече конгенер (вещество, което се произвежда по време на ферментацията) съдържа, което причинява главоболие и симптоми на махмурлук, въпреки че не е ясно защо. Това означава, че червеното вино и уискито може да взривят главата ви повече от джина и водката.

Разумно е също да не пием на празен стомах, защото храната забавя скоростта, с която алкохолът навлиза в организма.

И все пак - наздраве! Но най-важно е собственото ни съзнание да пием с мярка.