2013: Размирици, бедствия и кръв

Годината промени съдбата на милиони хора. Сирия, Турция, Египет и Украйна не са същите

Динамична бе годината по света. Бунтове, размирици, кръв, жертви, природни бедствия и катастрофи белязаха дни от 2013-та. Plovdivutre.bg прави обзор на събития, които промениха съдбите на хиляди.

РАЗМИРИЦИ

Започналите още през 2011-та бунтове в Сирия продължиха с пълна сила

като 2013-та се оказа най-кървавата до момента.  

През цялата година армия и бунтовници водеха боеве град по град. По данни на ООН жертвите от началото на конфликта са над 100 000. Милиони бяха прокудени от домовете си, а цели градове са в руини след започването на конфликта. Безспорно най-ужасяващото нападение бе извършено на 21 август, когато над 1300 души загинаха от отровен газ, използван срещу цивилни. Първоначално бунтовниците обвиниха режима на Башар Асад, а Западът дори бе готов да започне война срещу сирийския президент. Въпреки международното разследване обаче, до момента няма яснота кой всъщност пусна този газ. Вследствие на атаката режимът в Дамаск се съгласи да пусне в страната международните инспектори, което предотврати военна операция срещу него. Обстановката в Сирия обаче остава напрегната.

Масови протести имаше и в Турция.

Демонстрациите започнаха срещу разрушаването на парка Гези на площад Таксим в Истанбул, но преминаха в по-широки срещу управляващата Партия на справедливостта и и премиера Реджеп Ердоган. Протестите бяха заради авторитарния стил на управление, недоволството беше от цялостната политика на турския премиер. През цялото лято и есента на 2013-та недоволството не стихна, като често се стигаше до сблъсъци с органите на реда, дори до жертви.

В Египет – тежки сблъсъци

Армията свали от власт президента Мохамед Морси на 4 юли. Това доведе до мащабни протести и кървави сблъсъци между полиция и демонстранти, при които загинаха над 1000 души. Самият Морси бе прибран в затвора и ще бъде съден от новата власт на Египет.

Въстана и Украйна

В самия край на годината масови протести избухнаха и в Украйна, след като Киев неочаквано се отказа от сключването на споразумение за асоцииране с Евросъюза. Привърженици на опозицията и на европейския път на страната изпълниха центъра на столицата с искания за оставка на властта и предсрочни избори. Управляващите бяха категорични, че не се отказват от присъединяване към Евросъюза, на същевременно търсят тесни връзки с Москва. Така бъдещето на страната остава неясно и не е изключено украинците да посрещнат 2014 отново по улиците.

БЕДСТВИЯ И ИНЦИДЕНТИ

Най-опустошителното бедствие през изминалата година бе тайфунът Хаян, който връхлетя централната част на Филипините в началото на ноември. Най-малко 6000 души загинаха, а над 600 000 останаха без покрив. Стихията засегна общо 10 милиона души. Според ООН страната се нуждае от помощи в размер на 300 млн. долара. Редица държави изпратиха самолети с помощи и спасители, дарени бяха десетки милиони долари в благотворителни акции по цял свят.

През месец май пък Торнадо от пета степен, широко цели 3 километра, премина през Мур, щата Оклахома, САЩ. То причини смъртта на 25 души, 9 от които деца.

Едно изключително любопитно и рядко наблюдавано събитие се случи през изминалата година. На 15 февруари метеорит се стовари близо до руския град Челябинск. За щастие нямаше жертви, но 1200 души получиха различни наранявания. По-късно стана ясно, че мощността на взрива, избухнал при навлизането в атмосферата на метеорита над руската Челябинска област, е била от 300 до 500 килотона, което е около 20 пъти повече от мощността на атомната бомба, хвърлена над Хирошима. Небесното тяло с диаметър 15 метра и маса около 7000 тона е навлязло в атмосферата на Земята със скорост минимум 64 000 км/ч, смятат в американската космическа агенция, и се е взривило на височина от 19 до 24 км. Падането на небесното тяло бе заснето от десетки камери и се превърна в едно от най-зрелищните събития на годината, а взривяването му още във въздуха накара любители на конспирациите да смятат, че метеоритът е бил взривен от НЛО, което е спасило земята от гибелен удар.

За разлика от Челябинския метеорит, нищо свръхестествено нямаше при катастрофата на влака край Сантяго де Компостела в Испания на 24 юли. При трагедията загинаха 79 души, а разследващите установиха, че влакът е навлязъл в завой с близо 180 километра в час, което е със 100 километра над допустимото.

Тежка железопътна катастрофа имаше и в Канада. Отново през юли, влак, превозващ суров петрол, дерайлира и се взриви в град Лак Мегантик, убивайки 47 души.

На 3 октомври близо 360 африкански имигранти загинаха при преобръщането на претоварена рибарска лодка, която потъна край италианския остров Лампедуза. Всяка година десетки хиляди имигранти поемат по рискования маршрут от Северна Африка към Сицилия и други италиански острови. Подобни инциденти са често срещани, но тазгодишният е сред най-смъртоносните изобщо.

През април осеметажна сграда на фабрика рухна в Дака, Бангладеш, причинявайки смъртта на 1100 души. Пукнатините в комплекса, разположен в предградието Севаре, са се появили в деня преди инцидента, което е предизвикало паника сред работниците във фабриката за дрехи. Ръководството обаче проявило безотговорност и убедило служителите да се върнат на работните си места. Месец след инцидента властите арестуваха собственика на сградата.

И през изминалата година светът не се размина с кървави нападения. На 15 април две бомби избухнаха по време на маратона в Бостън, убивайки трима зрители. 264 души получиха различни наранявания, а като организатори на атентата властите идентифицираха двама братя от чеченски произход. Тамерлан Царнаев беше убит при престрелка с полицията няколко дни по-късно, а брат му Джохар беше арестуван след преследване, при което беше блокирана голяма част от Бостън. Двамата братя, етнически чеченци, са заподозрени в поставянето на бомби по маршрута на Бостънския маратон. Ако вината му бъде доказана, той може да получи доживотен затвор или смъртна присъда.

През септември 72-ма души загинаха при четиридневна атака на ислямистки бойци срещу мола "Уестгейт" в Найроби, Кения. Отговорност за нападението пое свързаната с "Ал Кайда" сомалийска групировка "Шебаб", които заявиха, че това е отмъщение за кенийската военна намеса в Сомалия. Кървави нападения през годината имаше отново и в Афганистан, Ирак и Сирия.