За 4 дни: Над 200 подписаха за премахване на Альошата

Започнаха оживени дискусии има ли място монументът в съвременния облик на града

Почти 220 души са подписали интернет петицията за премахване на паметника Альоша от площад Тройката само за четири дни, откакто е пусната.

Страстите около монумента се нажежиха след като журналистът Иво Инджев публикува в блога си текста на петицията, в който са посочени четири причини Альошата да бъде демонтиран от центъра и преместен на по-удачно и затънтено място в града.

Идеята беше широко приветствана в социалните мрежи, където започнаха оживени дискусии има ли място монументът в съвременния облик на града.

"Този паметник не е част от историята на Бургас. Историята на Бургас е морето, рибарите, първата моливна фабрика на Балканите, Тройката БЕЗ паметника както е било в годините на развитието на Бургас", коментират оживено застъпниците на идеята за премахването под онлайн петицията.  

"Историята не се променя с паметниците, но паметниците се трупат с историята. Не може "Альоша" да е символ на този град во веки веков само защото в един отрязък от историята си България е била сателит на СССР", пише друг подписал се в петицията.

Малко след като дискусията се развихри зам.-кметът Костадин Марков каза, че е готов да направи предложение за  обществено обсъждане, на което да се  разгледа цялостната визия на централния площад.

От БСП пък разпространиха становище до медиите, в което призоваха "да се спре духът на разрушението" и изтъкнаха, че кметът трябва да излезе и публично да защити паметника, а с това и историята на своя град.

Мащабният ремонт на Тройката започна преди 2 месеца и се очаква да приключи до края на 2014-а година.

Проектът е на стойност над 7 млн. лв., а при реконструкцията ще бъде изградена подземна улица, която струва около 2 млн. лв.