Бивш БСП депутат: Протестите ще продължат

Георги Близнашки, бивш депутат от БСП заяви, че необходимостта от промяна на олигархичния модел на управление в страната и нереформираната партия, която си остава "комунистическа" ще доведе до нови протести.

2013-та за България е годината на големия протест, коментира в ефира на Bulgaria On Air преподавателят по конституционно право Георги Близнашки.

Той допълни, че протестите започнаха още през февруари, когато мотивът беше социален. В средата на годината общественото недоволство спонтанно избухна отново, този път с морален мотив, подчерта Близнашки.

Този протест не е прекъсвал нито за миг. Създава се впечатление, че затихва, но политиците постоянно дават повод да продължи, коментира професорът.

По думите му силата на протеста срещу кабинета на Пламен Орешарски е във фокуса на искането за оставка. Той подчерта още, че всеки, който има политически амбиции ще се опита да използва общественото недоволство.

Положителната страна на протеста според него е формирането на "една алтернативна публичност", която достига една критична маса.

Близнашки коментира още, че промените са неизбежни и колкото по-дълго продължат протестите, толкова по-фундаментални ще са те.

"Не става дума за смяна на партии. Ще има смяна на политическия елит. Не може да продължава, както досега, олигархията да управлява обществено-политическия живот", заяви преподавателят по конституционно право и бивш депутат от Коалиция за България.

Той не изключи възможността за предсрочни избори преди май следващата година.

Когато хората установят, че тези намаления на тока са измама, недоволството им ще се влее в един нов мощен поток, коментира Близнашки.

Той подчерта, че главният източник на омраза е бившата Комунистическа партия, която не успя да се преформулира. По думите му промените ще настъпят с оставката на Сергей Станишев и кръга около него. Процесът ще продължи със серия от реформи.

Една конституционна реформа е неизбежна. Публичната реформа също е много важна. Необходимо е да се формулират много ясни критерии за оценка на дейността в публичната сфера, коментира още Близнашки.

Според него целият този процес ще продължи 7-8 години, но е важно да започне. – Ние трябва да преоткрием себе си. Много лесно у нас се прокарват идеи, които прокарват чужди геополитически интереси.