31 декември - 1 януари: Нова година - Нов късмет

Новолунието настъпва на 1 януари, 2014 г., в 13,14ч. и е е подарък от Вселената за нас, тъй като ни дава реалната възможност да започнем на чисто, подкрепяйки с допълнителен импулс намеренията и пожеланията, които обичайно отправяме към себе си и околните.

Последният ден на 2013, съвпада с последният лунен ден. Изпращаме тежък месец от една наистина тежка година, а новогодишната нощ действително ни приканва да затворим вратата на миналото зад себе си.

Новогодишното новолуние пък идва с парад на планети в Козирог-една твърде сериозна отправна точка за настъпващата година. Новолуние в първият ден на годината е подарък от Вселената, тъй като ни дава реалната възможност да започнем на чисто, подкрепяйки с допълнителен импулс намеренията и пожеланията, които обичайно отправяме към себе си и околните. Стига те да не са просто празни думи и кухи обещания, тъй като Козирог управлява стремежа и способността да определяме стратегически цели и задачи и да се движим търпеливо и усърдно към тяхното осъществяване.

Енергийния статус на последните дни от 2013 и първите дни на 2014 трудно може да бъде квалифициран като лек и празничен. Виждаме и неговото проявление в поднебесния свят с вълната от природни бедствия, терористични актове и катастрофи, както и човешки драми породени от гняв и непримиримост. Конфликтният фон обусловен от стресиращия обмен между Марс, Слънцето, Меркурий, Плутон и Уран ще се запази и в Новогодишната нощ и ще се пренесе в Новата година, чрез печата на Новолунието, без обещания за скорошно разведряване. Напротив, движи се към увеличаване на натиска до образуването на голям кръст в небето в първата десет-дневка на януари, към който ще се включат Венера и Юпитер. Така прехода в Новата година ще се окаже взривоопасен период в пряк и преносен смисъл, с опасност от словесни престрелки и конфликти, която ще изисква от нас много висока степен на самоконтрол и проява на сдържаност в емоционалните реакции, по отношение на явни и скрити провокации. Революционните настроения определено се превърнаха в емблема в епохата на промяна, в която живеем, но със сигурност не са  подходящи за новогодишната нощ. Затова се постарайте да избягвате ситуации, които обичано пораждат у вас напрежение.

Прекрасно решение е да прекараме новогодишната нощ в по-тесен семеен и приятелски кръг. Ретроградната Венера в Козирог ни призовава към сдържаност в чувствата и строга оценка на истински стойностните удоволствия и със сигурност не обещава лекота във взаимодействието с непознати хора и нови увлечения. Лекомислените постъпки и поведение, които обичайно са поощрителни в новогодишната нощ, този път няма да пораждат симпатии. Сдържаността както в поведението така и в облеклото, ако не друго, поне ще ни предпазят от разочарования от неоправданите очаквания и ще ни спестят излишни разходи. Заложете на класиката в облеклото, умереността в консумацията на храни и напитки и позната среда! Отделете достатъчно време на близките си-в момента всички малко или много изпитваме недостиг на внимание и обич, затова не бъдете пестеливи в изразите на чувства и привързаност към хората които обичате.

Истински мъдро ще постъпят тези, които насочат всичките си надежди и енергия към първият ден на Новата година. Той ни дава възможност да акумулираме и насочим енергията си към бъдещето, затова е изключително важно да намерим начин да се съсредоточим в обмислянето на плановете си за него. Новолунието настъпва в 13,14 ч., а ключовите теми на Козирога са обективност, зрялост и опитност. Събитията, които ни предстоят през първите дни на новата година ще бъдат именно проверка за наличието и устойчивостта на тези качества във всеки от нас. Мобилизирайте целия си ресурс в изясняването и планирането на сериозни и дългосрочни цели, които ще осмислят битието ви през следващата година. И не унивайте, ако не ви достигат радости и удоволствия. Това е сигурен знак, че за вас е назряла необходимостта от преосмисляне на тези понятия и намиране на нови източници на емоционално удовлетворение. И това ще бъде най-ценният дар, който Новата година ще ни поднесе! Не забравяйте също така, че по време на Новолуние , Вселената е отворена към нашите надежди, мисли и думи и това е най-подходящия момент да отправим молитва за благото на човечеството, мирът на Земята и тържеството на Правдата и Любовта!