Българи и румънци на европейския трудов пазар

От днес отпадат ограниченията за работа в ЕС

Българи и румънци от днес могат свободно да работят на европейския трудов пазар.

Ограниченията, регламентирани с договорите на двете страни за присъединяване към ЕС, отпадат от 1 януари 2014г. Клаузите даваха право на старите страни -членки да наложат ограничения за срок от не повече от 7 години пред достъпа на граждани на България и Румъния до трудовите им пазари.

От десетте страни, в които от днес официално падат ограниченията за достъп до трудовия пазар на граждани на България и Румъния (Австрия, Белгия, Германия, Италия, Холандия, Люксембург, Малта, Франция, Великобритания и Ирландия) в Обединеното кралство въпросът за свободен достъп до трудовия пазар на българи и румънци, предизвика най-разгорещен дебат. Консервативната партия във Великобритания предложи удължаване на седемгодишния "временен контрол" върху достъпа на хора от двете страни. Това предложение бе отхвърлено.

Страховете, че бедните имигранти от Източна Европа може да се превърнат в бреме за социалните системи, се оказаха най-силни във Великобритания, където от днес гражданите на ЕС, които търсят работа в Обединеното кралство няма да имат право на помощи за безработни през първите три месеца от престоя си.

Ако не успеят да докажат, че имат реални шансове да си намерят работа, безработните чужденци ще бъдат изпращани обратно в страните си на произход.