Катарзисът на една контра

И Нина Гергова се нареди на опашката от личности, преживели катарзис през вече отминалата 2013г.

Тя стана популярна сред българската общественост, като организатор на контрапротестите и яростен привърженик на кабинета „Орешарски”.

Но кога се заражда нейната силна любов към управляващите и дали и тя не е преживяла един наистина мощен „катарзис”?

Ако се върнем малко назад във времето- до май месец миналата година ще открием , че нищо не е такова, за каквото го мислим, особено щом става дума за Нина Гергова. Тогава, на 14 май нашата познайница не е била толкова влюбена в сегашните управляващи. Малко след изборите тя дори е смятала, че народът трябва да си „върне държавата” и да има „избори до дупка”.

И нещата не спират до тук- ако съдим от статусите на Гергова, то тогава тя не е била съгласна „ хора на мафията да станат министри на страната ни”. Е, сега тези министри й се струват изключително компетентни и тя изразява пълната си подкрепа за тях.

Но да се върнем към Май 2013г. Явно тогава най-популярната „контра” е смятала кабинета на своя идол- Орешарски, за „ялов”.

Тогава Гергова  споделяла новини за случващото се на протестите срещу правителството  и очевидно им симпатизирала. На 28 май тя дори споделя "бунт срещу мафията в новия кабинет" (на тази дата е първия по-голям протест срещу сегашните управляващи).

Дори повече- Гергова, сега известна като най яростния привърженик на правителството, била част от протестите. Както личи от снимката, никой не я е завел там насила, не е овързана с въжета, а дори се усмихва.

Да оставим обаче настрана самата снимка, защото написаното като коментар към нея от самата Гергова говори много повече. Това, което „контрата” сега нарича „платен протест” тогава е определила като „протест срещу политическия театър” . Дори заявила, че „можем да се Обединим и НЯМА ДА ПРОСТИМ И НЯМА ДА МЪЛЧИМ”, като освен това благодари на присъствалите.

Мистерия обаче остава защо само месец по-късно Гергова е и простила и замълчала. На 26 юни тя вече смята „контрапротестът” в подкрепа на Орешарски за граждански, а хилядите изпълващи улиците и искащи оставката на правителството се превръщат в „организирани с автобуси от някой партии”.

Как и защо Нина Гергова преминава от единия полюс на обществените настроения в другия, за нас остава истинска мистерия.Тайна остава и защо тя удобно изпуска факта, че е била част от протестите срещу кабинета "Орешарски" и се самоопределя само като " февруарски протестър".

Можем обаче спокойно да кажем, че катарзисът на Гергова е по-силен дори и от този на Пеевски.