Българите в Украйна ще почетат паметта на Ботев

На 6 януари Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна" ще проведе преклонение с полагане на цветя пред паметника на Христо Ботев в Прохоровски сквер гр.Одеса. Събитието ще отбеляжи 166-годишнината от рождението на гениалния поет, непоколебимия борец за свободата на България. Учениците от Българския културно-просветен център „Аз Буки Веди" ще рецитират стихове на Христо Ботев. Цветя и венци ще бъдат поднесени и от Българския младежки клуб „Актив".

Христо Ботев е учил във Втора Одеска гимназия, работил е като учител в село Задунаевка, Арцизки район, Одеска област. 
В знак на признателност за голямата роля в Освобождението на България на 13 ноември 2009 г. по инициатива на Юрий Иванович Граматик, президентът на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна", бе открит паметник на Христо Ботев.

„Христо Ботев е един от достойните примери на българската история. Неговите постъпки и дела и днес са актуални за поддражание. Той винаги живее в сърцата на българите от Украйна. Христо Ботев е и ще бъде част от учебната програма на Българският културно-просветен център „Аз Буки Веди" към Конгреса на българите в Украйна. Нямаме право да позволим нашата история да бъде забравена. Всяка година при полагане на цветя пред паметника на Ботев в Одеса ние каним и децата. Те рецитират неговите произведения. Подрастващото поколение трябва да знаят героите си", заяви Юрий Граматик, президент на Всеукраинската организация „Конгрес на българите в Украйна".

Повече за събитието можете да прочетете на страницата във Фейсбук.