Седмицата : Бягството на Венера

Седмичен хороскоп 6-12 януари

Слънцето и Меркурий временно изместиха Венера от небесната сцена с участието си в множествени напрегнати конфигурации през първите дни на новата година. Сега обаче небесната красавица отново привлича фокуса и вниманието към себе си и то само така както една коронован красавица, уверена в своите достойнства може да си позволи-като изчезне от сцената. За особеностите на ретроградната Венера както и за необходимите мерки за безопасност в този сложен период можете да прочетете тук и тук. Мъдреците от древността не случайно са я нарекли малкото щастие, защото докато Венера свети на небето, независимо, в каква посока се движи щастието е ако не постоянно, то поне постижимо удоволствие. Когато обаче Венера изчезне от небесния свод, проявлението на нейните принципи -любов, хармония и равновесие, започва да страда от остър дефицит.

Изчезването на Венера не е рядко явление. То е естествена фаза в цикълът и спрямо Слънцето и макар често да е съпровождано с напрежение, усещане за липса щастие, обич и удоволствие от живота, ни дава възможност да ревизираме представите си по отношение на тези понятия. Предизвикателствата този път обаче ще бъдат поднесени в една твърде усложнена астрологична обстановка. Стоицизмът на участниците впланетния парад в Козирог е респектиращ, но той едва ли ще успее да удържи нарастващото напрежение на заформящият се голям кръст с Уран в Овен, Юпитер в Рак и Марс във Везни. Хармоничната подкрепа на Сатурн, отчасти позволява напрежението да бъде овладяно, но  това едва ли ще бъде по силите на всеки, особено на онези за които сатурновите принципи дисциплина, постоянство и самоконтрол са чужди.

Чужди или не, Сатурн ни дава ключа за преминаване през този напрегнат период при минимум усложнения. Още повече, че до 20 януари в поднебесния свят ще бъде изцяло подвластен на енергията на неговото царство-Козирог.  Синхронизирането с нея изисква от нас да не придаваме твърде голямо значение на моментните преживявания, неясните обстоятелства и временните настроения, а да се концентрираме в определянето на приоритетите си. И тук отново се намесва Венера, която на 11 януари осъществява долен съвпад със Слънцето в Козирог и започва нов цикъл, който постепенно ще ни накара да интегрираме в себе си нова система от ценности и желания.

Така че, нека не бързаме с изводите, нито пък с реакциите си. Нека не пришпорваме събитията, нито пък да де опитваме да променяме хода им. Определянето на стратегически задачи и дългосрочното планиране изискват известно търпение и задълбочени проучвания. Логиката ще бъде по-ефективна, отколкото интуицията и внезапния импулс, а решенията ни следва да бъдат мотивирани най-вече от практичността. Що се отнася до по-сложните и драматични ситуации, които ще изобилстват не само през тази седмица, но и през целия януари, следва да се доверяваме най-вече на инстинктите си. Такива ще имаме във вторник когато Големия кръст ще бъде активиран от Луната и в сряда, когато за първи път ще почувстваме предстоящата криза във взаимоотношенията породена от оформящата се квадратура между Марс и Венера. В тези дни дори невинни словесни престрелки могат да се превърнат в остри конфликти. Избягвайте компанията на агресивни и емоционално неуравновесени личности-можете да се окажете в епицентъра на агресивна емоционална буря и да пострадате по независими от вас причини.

Онези, които преследват конкретни резултати от деловата си активност, следва да са наясно, че те ще изискват повече усилия от обичайното. Възможно е да се сблъскаме с отказ и разпадане на предишни договорености, остро противопоставяне и необходимост да отстояваме интересите си в сложни условия. Неочаквани обрати ще станат причина за кадрови рокади, оставки и уволнения. И както винаги, докато едни губят, други печелят попълвайки или възползвайки се от внезапно зейналите празнини.

Успех!