43-годишният Христо Христов спаси Богоявленския кръст в Казанлък

Основателят на казанлъшкия рокерски клуб „Черните рози“ Христо Христов, по прякор Горилата, спаси Богоявленския кръст в Казанлък, хвърлен в Стара река на 6 януари.

Рекорден брой смелчаци  – 28, участваха тази година в мъжката надпревара. Късметът се усмихна на 43-годишният Христо Христов, който с лекота спаси кръста, хвърлен от отец Николай от храм „Св. Пророк Илия“. След това мъжете и момчетата се хванаха на мъжко хоро в Стара река.
Кметът на община Казанлък Галина Стоянова поздрави победителя и всички участници в улавянето на Богоявленския кръст, като подчерта, че след като толкова бързо и с лекота е бил спасен той, така и тази година ще бъде лека и успешна във всяко начинание за всички казанлъчани. Тя връчи на Христо Христов парична награда и подарък от Община Казанлък. Всички мъже и момчета, които се надпреварваха за кръста, също получиха подаръци от Община Казанлък. За тях бе даден и топъл обяд.
Празничният ден започна в 9.00 часа със Света божествена литургия, отслужена в храм „Св. Пророк Илия“. Традиционният Богоявленски водосвет бе бъде отслужен в 10.30 часа в двора на храма, след което в 10.45 часа  Литийно шествие тръгна от храм „Св. Пророк Илия“ до Стара река, където на моста  в 11.00 часа бе бъде хвърлен Богоявленският кръст.
Христо Христов-Горилата се хвърля за 5-а година за Богоявленския кръст. Той и Иван Иванов, който му е набор и също за пета година се хвърля за кръста, са най-възрастните участници в мъжкото състезание тази година. Велко Димов и Благовест Ракитов са най-малките участници в надпреварата– те са на 15 години и се хвърлят за първи път.

Следва ги Генчо Андреев, който е на 16 години и участва за първа година. А17-годишният Стефан Ноев участва в мъжкия ритуал вече трета година.

Своеобразен рекорд поставя и Йордан Йорданов, който е на 30 години, като тази година се хвърля за кръста за 15-и път.