САЩ забрани хидрогенираното масло

Диетолозите предупреждават да не се употребява масло с масленост под 82,5%

Масовата употреба на хидрогенирано масло в храните накара Държавната агенция за храните и лекарствата в САЩ – FDA, да го обяви за вредно и да го забрани, пише “Пик”.

Федералният регулатор на всички фармацевтични концерни призна, че тази модификация на натуралните мазнини – олио, масло и др. е опасна за здравето.

Полуизкуственото масло е завзело  почти целия наш пазар като маргарин и като компонент в банички, кифли, вафли, бисквити… На етикетите на захарните изделия у нас съставката е записана като хидрогенирано растително масло, има и други варианти.

В САЩ досега беше позволено на етикетите на храните да не се изписва, ако количеството на хидрогенираното масло е под 1%. Но производителите се изхитриха и масово слагаха 0.9%.

Докато у нас никой не знае с колко са тъпкани храните с тази евтина “биопластмаса”. Тя се отлага по кръвоносните съдове, тъй като не се разгражда от организма.

В становището на FDA се обявяват причините за забраната му, до които се е стигнало след продължителни и задълбочени проучвания на въздействието му:

1. Забавя метаболизма (обмяната на веществата) в организма.

2. Увеличава възпаленията в целия организъм.

3. Намалява добрия холестерол – HDL.

4. Увеличава лошия холестерол – LDL.

5. Причина е за диабет, сърдечни инфаркти, мозъчни инсулти, деменция и рак.

Хидрогенизираното масло всъщност в началото е естествен продукт – растителна мазнина, в чиито молекули по изкуствен начин се добавя 1 атом водород  (хидроген). Така се увеличава трайността на продукта, което е важно за търговската мрежа. Но мазнината се превръща в нещо средно между храна и пластмаса, какъвто е и маргаринът.

Хидрогенираното масло може да:

- влоши качеството на млякото у кърмещите майки; с млякото трансмазнините се предават на детето;

- предизвика раждане на деца с патологично ниско тегло;

- увеличи риска от диабет;

- наруши работата на простагландините, което се отразява негативно върху ставите и съединителната тъкан;

- наруши функцията на фермента цитохром-оксидаза, който играе ключова роля в обезвреждането на химическите вещества и канцерогени;

- предизвика тслабване на имунитета;

- предизвика намаляване нивото на мъжкия полов хормон тестостерон и влошаване качеството на спермата;

- наруши клетъчния метаболизъм и в резултат: атеросклероза, артериална хипертензия, исхемична болест на сърцето, рак, затлъстяване, влошаване на зрението.

Употребата на хидрогенирани мазнини  намалява способността на организма да се противопостави на стресовете, увеличава риска от депресии.

Продукти, които съдържат хидрогенирани масла (трансмазнини) са :

1. Маргарин.

2. Меките масла, миксовете от краве и растителни масла

3. Рафинирано растително масло

4. Майонезите

5. Кетчупите

6. Продукцията на бързото хранене (фаст-фуд)

7. Сладкарски изделия – торти, пасти, бисквити

8. Снаксове, чипсове, пуканки

9. Замразени полуфабрикати