Великобритания ограничава социалните помощи за емигранти

Британското правителство работи с Италия, Германия, Холандия и Финландия, за да приложи натиск за промяна на законите на ЕС

Великобритания работи с няколко европейски правителства за налагането на мерки за ограничаване на социалните помощи и облаги, за които имигрантите могат да претендират, когато се местят от една страна от ЕС в друга, предаде BBC.

Министърът по социалните въпроси на Великобритания Иън Дънкън Смит заяви, че Обединеното кралство не е единствената държава, която се тревожи за имиграцията и „социалния туризъм”.

Неотдавна Великобритания обяви тримесечна забрана за получаване на социални помощи за новите имигранти от ЕС.

Причина за този ход бе падането на ограниченията за българите и румънците на пазара на труда на Острова след началото на тази година. В същото време Брюксел увеличи съпротивата си срещу британските опити за обуздаване на българската и румънската имиграция в ЕС, пише британският в. The Guardian.

Същевременно, лидери от Европейския парламент обявиха, че правилата за свободно движение категорично не подлежат на обсъждане, и дадоха да се разбере, че опитите те да бъдат променени, ще бъдат блокирани. Председателят на Еврокомисията Мартин Шулц заяви, че той приема „много сериозно” тези искания, но няма никакъв шанс парламентът да преразгледа правилата за свободно движение в рамките на 28-членния блок.