Кметът: Маршрутки ще има, засега

Общината пуска конкурс за осем линии на градския транспорт

Кметът Иван Тотев е провел среща с транспортните фирми, на която са обсъдени техните искания. На нея е било постигнато съгласие в новите условия на конкурса за превозвачи да бъдат заложени изисквания за климатици и рампи за хора с увреждания, за екосертификати минимум Евро 3 или 4, както и за това по-новите рейсове да са с предимство при оценяването.

Кметът заяви, че принципни различия в исканията на превозвачите и общината няма и предстои обявяването на конкурс за осемте линии на градския транспорт. Става въпрос за автобуси с номера 9, 11, 17, 21, 25, 26, 36 и 113. Досега процедурата бе невъзможна заради обжалването от страна на един от превозвачите – Васил Пиронков. Днес стана ясно, че той е оттеглил жалбите си и така казусът е на път да бъде решен.

В края на януари 2013 година поради неизпълнение на задълженията на превозвача "Градски Транспорт - Пловдив" АД общината прекрати договора си с фирмата на Батаклиев, а нови превозвачи поеха временно линиите. С писмо на тогавашния областен управител Здравко Димитров бе съобщено, че срокът за възлагане на обществена услуга за превоз на пътници по 8-те градските автобусни линии е една година. Този срок изтича в края на този месец и това създаде опасност Пловдив да остане без автобуси.

По повод обвиненията на превозвачи на срещата при областния управител миналата седмица, че конкурсите не са прозрачни, Тотев припомни, че досега в неговия мандат не е провеждан такъв и тези твърдения очевидно се отнасят към предишните администрации.

Кметът уточни още, че правилата, срещу които протестират всички, са приети през 2007 и 2010 година. Той даде за пример липсата на изискване да има климатици, ако 40 процента от прозорците в автобуса са отваряеми. „Точно това правило, прието през 2010 година, позволява много от движещите се рейсове да нямат климатици”, категоричен бе Тотев.

По повод искането да бъдат премахнати маршрутките, кметът заяви, че е възможно част от тези, които дублират автобусните линии, да бъдат редуцирани. Въпреки това към момента не се предвижда спиране на този вид транспорт.