Бебетата разпознават приятелите си

Те очакват определени реакции от възрастните

Бебетата имат когнитивни способности, които им позволяват да решат дали даден човек ще им стана приятел или не, сочат резултатите от изследване, цитирани от "Сайънс дейли“.
То обхванало 64 9-месечни бебета, които били разделени произволно на групи и гледали видеоклипове с участието на двама възрастни. Участниците в клиповете похапвали и имали позитивна или негативна реакция към консумираната от тях храна.
Реакциите на двамата възрастни били еднакви или различни.
Положителната реакция се изразявала в това, че двамата участници се усмихвали един на друг и имали одобрителни възгласи, а отрицателната - че обръщали гръб един на друг и промърморвали нещо с неодобрителен тон.
Учените проследили колко дълго бебетата са с вперен в екрана поглед след всеки видеоклип. Резултатите показали, че децата са объркани, когато възрастни, които харесват една и съща храна, са враждебно настроени един към друг и когато възрастни, които не са на едно също мнение относно консумираната от тях храна, са приятели.
"Когато виждат нещо неочаквано, бебетата гледат по-дълго, заяви Аманда Удуърд от Чикагския университет. За тях то е неуместно и те трябва да го осмислят."
Изследването разкрива, че бебетата могат да направят връзка между даден вид храна и реакцията на възрастните.
Бебетата са озадачени, когато не виждат очакваната от тях реакция на възрастните.
Резултатите от изследването са публикувани в интернет изданието "Джърнъл ъф експериментал псайколоджи".