Нов музеен комплекс превръща термите на Аква Калиде в туристическа дестинация

Археологическите проучвания в района на древната римска баня ще продължат

Нова спортна площадка, ремонти на ВиК мрежата и модерен музеен комплекс до термите на Аква Калиде предвижда проектобюджетът за 2014-а година за квартал Банево. Това стана ясно по време на общественото му обсъждане с местните жители. 

"След приключването на строителните дейности по полагане на новата ВиК- мрежаи ще бъдат асфалтирани всички улици, под които преминават тръбите.  Ремонт ще бъде извършен във вътрешните помещения на обновеното и санирано през 2013-та година читалище на Банево. Той ще включва нов окачен таван с осветление и ново мебелно оборудване", каза зам.-кметът Йорданка Ананиева по време на срещата. 

Новият пенсионерски клуб в квартала също ще бъде обзаведен, според нуждите на възрастните хора. През 2014 г. ще бъде изградена спортна площадка за младите с изкуствено покритие, осветление, трибуни и ограда.

Друг важен и мащабен проект, който продължава е консервацията, реставрацията и социализацията на древния град Акве Калиде – Термополис. През 2014 г. ще бъде възстановена в пълния си блясък банята на Сюлейман Великолепни от 16-ти век и ще бъде отворена за посещения. Археологическите проучвания в района на древната римска баня ще продължат. Близо до термите ще има музеен комплекс, а районът ще бъде благоустроен и ще се превърне в атрактивна туристическа дестинация.

По-често сметоизвозване, увеличаване на автобусните курсове до казана и нови ограждения на гробищния парк, са исканията на жителите на Банево. Предложенията ще бъдат взети под внимание преди проектобюджета да бъде гласуван от Общинския съвет.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен