10 години отбелязва Кризисният център в Стара Загора

Вече 10 години Кризисен център „Самарянска къща“ подкрепя жени и деца, изпаднали в тежка ситуация след преживяно насилие.

На 14 януари, 2014 година се навършват 10 години от създаването на Кризисен център „Самарянска къща“. Центърът функционира от януари 2004 г., като в него се предоставя възможност за кризисно настаняване на деца и жени, които са в състояние на силен стрес след преживяно насилие, останали без подслон, доходи, емоционална или материална подкрепа от близки хора. Специализиран екип предоставя непосредствена социална подкрепа за разрешаване на най-спешните им нужди. Усилията на специалистите са насочени към задоволяване на ежедневните потребности, осигурява се социално-психологическа подкрепа за възстановяване и интеграция. За всички потребители услугите са напълно безплатни.
През всички тези години „Самарянска къща“ е осигурила на над 450 човека защитена среда, която е базово условие за процеса на възстановяване след нанесените травми. Към момента 14 жени и деца намират опора и подкрепа в Центъра, за да сложат ново начало на един достоен живот.
042/64 11 11 е гореща телефонна линия за жени и деца, претърпели насилие. Линията, която се поддържа се от Сдружение „Самаряни“ е отворена 24 часа и на нея могат да потърсят помощ жени и деца, станали жертва на насилие; могат да се обадят близки, роднини или съседи, станали свидетели на такова. На телефонната линия отговарят специалисти, които могат да помогнат компетентно по всички въпроси, свързани с домашното насилие, както и да дадат информация по какъв начин Сдружението може да окаже подкрепа или да насочи към друга по-подходяща за случая институция или услуга.