16 януари: Пълнолуние в Рак : Първичен инстинкт

Слънце в Козирог, Луна в Рак. В 6,53ч. настъпва пълнолунието в Рак, което е едно от най-мощните в годината

Луната е най-близкото до Земята небесно тяло, затова и хората, и природата са изключително подвластни на нейното движение и състояние. Можем да очакваме оживление в обществено-политическия и социалния живот по теми касаещи социалната политика и националните интереси, които да повишат напрежението както в национален така и в международен мащаб. Възможни са също проблеми свързани с климатични аномалии, природни бедствия и повишена сеизмична активност. Луната се намира в свои води, но под огледалната повърхност на Рачешкото езеро, бушуват бързи течения от емоции и страсти, някои от които ще бъдат трудни за овладяване. Слава Богу, че през по-голямата част на деня, тя ще се движи на празен ход и това до голяма степен ще намали ефекта от постъпките и решенията ни. Те определено ще бъдат продиктувани от емоционални мотиви, а емоциите сега повече от всякога не са най-добрия съветник. Инстинктът за съхранение е най-силното качество на Рака-използвайте го, но не злоупотребявате с него.

Запазете спокойствие каквито и вълнения да ви люлеят-днес всичко изглежда преувеличено, а емоционалните реакции са твърде крайни. Поради напрежението в съпътстващата астрологична обстановка, вероятно ще се сблъскаме с ограничените възможности за реализацията на желанията ни. А те са съкровени, важни, ключови за емоционалната и материалната ни сигурност и безспорно не бива да бъдат пренебрегвани. Факт е обаче, че в момента едва ли могат да бъдат удовлетворени, а настойчивостта ни ще среща непреодолими бариери и отрицание. Не се напрягайте излишно, не провокирайте и не се поддавайте на провокации, избягвайте излишно напрежение и конфликтни ситуации.

Възможно е пълнолунието да изкара на повърхността дълго сдържани емоции и да ни накара да отворим душата си, за да излеем от нея страха, гнева, ревността, тъгата и преглътнатите сълзи. Не е желателно да потискаме тези емоции, нито пък да ги проектираме върху някой друг-те са си наши. Те ни подсказват наличието или липсата на базови условия, осигуряващи стабилност и здрави основи на съществуването ни. Благодарение на тях, ще можем да осъзнаем и приемем необходимостта от онези постъпки и решения, с помощта които в бъдеще ще можем по-добре да се погрижим за себе си и да живеем по-пълноценно. Важно е да намерим подходящата форма за освобождаването им, без да обвиняваме околните. Те най-вероятно са също толкова обидчиви и чувствителни като нас. Възможно е причината за неудовлетворението ни да се корени в дълбоко интегрирани емоционални модели, които отдавна са остарели и са неадекватни на настоящото ни състояние, на привързаности, навици и пристрастия, които носим по инерция, но отдавна не задоволяват нуждите ни. Бъдете искрени и отговорни към себе си. Въпреки, че денят едва ли ще подкрепи реализацията на знакови постъпки и решения, осъзнаването и преоценката на представите и вътрешната трансформация са си съвсем реалистични и адекватни и ще ни помогнат в последствие да направим действително верни и резултатни промени в живота си.

В делови план са възможни резки колебания на пазарите, отказ от сделки и разтрогване на договорни споразумения, така че денят определено няма да зарадва предприемачите. Но пък ще покаже слабите звена в проектите, очакванията и цялостната дейност, които се нуждаят от укрепване. Работата по тях ще донесе по- сигурни и трайни резултати в бъдеще.

Здраве, хранене и красота
Пълнолунието както винаги натоварва организма и психиката и е съпроводено с повишено нервно напрежение и натоварване на сърдечно-съдовата система. Особено уязвими в момента са жените и децата, както и възрастните хора. Абсолютно недопустими са хирургични намеси в дейността на органите и системите на човешкото тяло, а в случаите, когато това се налага по спешност, следва да се вземат мерки против изобилното кръвотечение. Не натоварвайте излишно организма с тежки храни, алкохол и медикаменти.