Съдят килъра на Мастара за лъжествидетелстване, Кела - свидетел по делото

Пламен Дишков-Кела бе призован като свидетел и даде показания по делото

Физическият убиец на Димитър Стаматов-Мастара Бойко Стоянов се изправя пред Темида по обвинения за лъжесвидетелстване. 

Срещу Стоянов е повдигнато обвинение за това, че на 21.06.2012 г. при разпит, проведен по досъдебно производство от 2002 г., в качеството му на свидетел, пред следовател от Окръжна следствена служба при Окръжна прокуратура – Бургас, устно съзнателно е потвърдил неистина, а именно, че на 21.11.2002 г. в Бургас Мариян Георгиев по прякор „Марата“ от с. Ахелой е произвел с пушка, изстрел, който е умъртвил Димитър Стаматов като преди това „Марата“ дошъл пеша и двамата с подсъдимия Стоянов се качили на покрива на блок в Бургас, където Георгиев е произвел изстрел срещу Стаматов, след което Георгиев и подсъдимия са слезли и потеглили заедно с автомобил, управляван от подсъдимия. Именно тази версия разклати досъдебното производство срещу Пламен Дишков-Кела, сочен за поръчител на убийството.

Бойко Стоянов бе признат за виновен в умишлено убийство на Мастара и за това престъпление получи 20 години затвор.

Той е признат за виновен и наказан също за това, че в края на септември – началото на октомври 2002 г. е придобил и до 21.11.2002 г. в гр. Бургас е държал огнестрелно оръжие малокалибрена пушка „ERMA WERKE“, модел "ESC - 22", калибър 22 WMR "Магнум" и 5 броя патрони калибър 22 "Магнум" при условията на продължавана престъпна дейност. Признат е за виновен и за това, че на 31.10.2002 г. в гр.Бургас, без надлежно разрешително, при условията на продължавана престъпна дейност придобил и до 03.12.2002 г. в гр. Бургас държал боеприпаси - 45 броя бойни патрони, калибър 9x19 /люгер/.

Днес Районен съд – Бургас разпита 3-ма свидетели, сред които и самият Пламен Дишков.

Съдът отложи делото за събиране на доказателства за 05.03.2014 г., когато се очаква да бъдат изслушани пледоариите на страните и евентуално да бъде постановена присъда.