Звездата на Google на 16 януари е Даян Фоси

Днес Google почита личността и постиженията на американската изследователка Даян Фоси с красив doodle.

Даян Фоси добива голяма популярност със своето мащабно изследване над горилите, като прекарва цели 18 години в тяхната натурална среда. През този период тя изучава в детайли тяхното поведение в планинските гори на Руанда в Африка, а през 1983г. публикува заключенията си в книгата „Gorillas In The Mist” (Горили в мъглата).
Неслучайно тя е определяна от много други изследователи като един от трите най-изтъкнати и влиятелни приматолози на своето време. Другите двама са Джейн Гудал и Бируте Галдикас, които посвещават своя живот в изучаване съответно на шимпанзета и орангутани.
Даян Фоси е родена в Сан Франциско, Калифорния в семейството на агент по недвижими имоти и фотомодел. Родителите й се развеждат още когато тя е на 6-годишна възраст, а майка и се жени повторно за бизнесмена Ричард Прайс само година по-късно. Именно тези събития оказват голямо влияние върху характера на Фоси и са една от основните причини за интереса й към животните. Любовта им към тях започва със златни рибки преминава през конете и накрая достига до своя пик с горилите, които изучава в Руанда.
Фоси създава свой собствен изследователски център, наречен Karisoke Research Center. Той се намира в Руанда, Африка, в гъста гора, разположена между два вулкана. Местните хора са я наричали „Нирмачабели“, което в превод означава „Жената, която живее сама в планината“. До края на живота си тя се отдава изцяло на горилите като не само ги изучава, но и предпазва от бракониерите в този регион.
През годините нейното име се свързва с огромен брой инициативи и проекти, които са спасили много животни от гибел.
За съжаление, Фоси е открита мъртва в стаята си през декември 1985г.,а мотивът и самоличността на извършителя и до ден днешен остават неразкрити.