Каназирева пита кмета за Събота пазара

Търговци са принудени да наемат маси от концесионера

Общинският съветник и председател на групата „Обединение за Пловдив” адвокат Дани Каназирева отправи питане до кмета Иван Тотев за конфликтната ситуация  на Събота пазара.

Тя настоява да й бъде предоставена подробна информация по концесионния договор, сключен с фирма „Отел” ООД през октомври 2005 г.,  а също така община Пловдив да потърси вариант за  отреждане на терен за продажба на селскостопанска продукция  в близост до Събота пазара.

Необмислената концесия доведе до редица проблеми и напрежение сред хората, които години наред си осигуряваха хляба, като наемаха маси на общинския пазар в район „Южен”, каза Дани Каназирева. Търговци от пазара я уведомили,  че техните договори с „Общински пазари” са прекратени и единствената алтернатива за тях, предложена до този момент, е да наемат маси при концесионера. Условията на  новия Събота пазара не ги удовлетворяват  – навесът не е достатъчно широк, за да пази от дъжд и сняг, а наемите са непосилни в тази криза.  Хората са оставени да работят на временния общински пазар  до края на януари. Срокът наближава, но до този момент няма решение какво ще става с търговците.

Във връзка с това Дани Каназирева  пита какви са  условията в концесионния договор относно ползването на пазара и, в частност, по какъв начин концесионерът трябва да отдава маси под наем?  Председателят на ППГОС настоява да получи точна информация дали  концесионерът изпълнява договора с общината, има ли разпореждане за закриване на временния пазар и колко са търговците, на които се прекратяват договорите за наем.  Кметът трябва да отговори дали има възможност в близост до Събота пазара да се отреди общински терен за продажба на плодове и зеленчуци.  Каназирева иска  да й бъдат предоставени данни, какви са приходите  по сметките на ОП  „Общински пазари” от временния пазар и  в какъв размер са годишните вноски,  които концесиоонерът дължи на общината по сключения  договор  за Събота пазара?