Теренът на "Бургаски корабостроителници" с променен ПУП

Според част от работниците е предвидено строителство на МОЛ-ове, къщи, вили, според други е предвидено за зелени площи

Теренът на завода "Бургаски корабостроителници" е с променен ПУП и няма право да извършва корабостроителна и кораборемонтна дейност. Това стана ясно по време на среща между съкратените работници и новото ръководство на предприятието днес. На нея са присъствали около 50 от уволнените в началото на миналия месец служители. 

По време на срещата е станало ясно, че и дължимите възнаграждения няма да бъдат изплатени, тъй като няма пари за заплати. Работниците бяха категорични, че единственият вариант е да си ги търсят по съдебен път.

Корабостроителите обясниха, че са чули различни оправдания защо няма да си получат парите. Бивше и настоящо ръководство са си прехвърляли топката за състоянието на завода, предаде радио "Фокус". Новите шефове им обяснили, че община Бургас е изработила ПУП, според който заводът притежава само един цех и съоръжение за пускане и качване на корабите.

По този начин предприятието загубва лиценза си за работа. Искането за новия ПУП е било направено от бившето ръководство на завода, с директор Живко Демирев. Новият директор Диян Маринов е показал на работниците документ за искане за устройствения план, подписано от тогавашния директор Демирев. По думите на един от протестиращите, на мястото е предвидено строителство на МОЛ-ове, къщи, вили, според други са предвидени зелени площи.

Новото ръководство на корабостроителницата е подало искане за анулиране на ПУП-а и възвръщане на предишния статут за работа на корабостроителницата. 

"Казаха, че ще продължи поетапното назначаване на работниците, но трябва да се промени ПУП-а на завода", каза един от протестиращите Стоян Недев. По неговите думи, е отнет и лицензът на корабостроителницата и към момента няма никаква работа. На срещата още станало ясно, че 150 хиляди лева са дадени, за да се промени ПУП-а.

След срещата корабостроителите казаха, че над 20 бивши служители отново са назначени на работа. Протестите на бившите корабостроители ще продължат утре пред банката, основен кредитор. Те ще искат среща с кмета на Бургас и с областния управител относно промяната на ПУП-а.

Междувременно продължава проверката на районната прокуратура по внесената жалба от обществения посредник на Бургас Таню Атанасов относно корабостроителницата. Това съобщи за радио "Фокус" говорителят на районната прокуратура Георги Чинев. Той уточни, че още с внасянето на жалбата е започнала проверка, която все още не е приключила и материалите по нея не са върнати в прокуратурата. 
Още през декември Таню Атанасов внесе в Районна прокуратура-Бургас сигнал относно корабостроителницата и какво е довело до съкращването на целия състав на завода от 150 души. Атанасов настоява за действия с оглед уточняване законосъобразността на действията на бившето и настоящо ръководство за действията им довели предприятието в неплатежоспособост.