200 лв. глоба за всеки от съкратените корабостроители

30 от бившите работници в предприятието излязоха на протест в центъра на града

200 лв. е наложената глоба от Областната инспекция по труда за всеки съкратен работник от "Бургаски корабостроителници". Това става ясно от становището на инспекторите, които са констатирали, че в периода 6 до 30 декември са уволнени 139 от служителите на завода на основание "съкращаване на щата".

Уведомление за масови съкращения обаче не са постъпвали. За 14 от освободените на това основание е нарушено и правото им на закрила поради трудоустрояване или боледуване, става ясно от становището, което общественият посредредник Таню Атанасов изпрати до медиите. 
Той определи отговорите на запитванията си като "стандартни, в голяма степен формални".

"В тях не се прави оценка на действията на собствениците и ръководството на "Бургаски корабостроителници" АД. В отвора на Инспекцията по труда дори не се посочва в какво се състои "потърсената съответна административно - наказателна отговорност от работодателя", коментира Атанасов. 

Междувременно около 30 от съкратените работници от завода се събраха на протрест в центъра на града от 10 часа днес. Уволнените корабостроители се заканиха, че ще излизат всеки ден до края на месеца с настояване да им бъдат преведени неизплатените възнаграждения.

"Предполагах, че днес ще дойдат повече хора, но и 20 да сме продължваме, защото ако сме вкъщи, това да се изпълнят исканията ни няма да стане", каза един от присъстващите на митинга. На протеста имаше и вече пенсионирани служители от бургаското предприятие, които обаче също имат да взимат стари заплати. Бившите служители обясниха, че са получили информация, че част от корабостроителите са върнати на работните им места. 

"Всеки един от работниците трябва да поиска от ръководството на завода писмено искане за съобщаване на размера на дължимите суми - заплати, неизплатени отпуски. Но аз не виждам държавата да се ангажира със случая. Хората отново бяха излъгани от ръковоството на фирмата", каза общественият посредник Таню Атанасов, който подкрепи корабостроителите в протеста им днес. Случайни минувачи също изразиха подкрепата си към уволнените работници.