Google - с пореден необикновен проект

Интернет гигантът Google представи поредния си необикновен проект – умни контактни лещи. Той е дело на отдела за авангардни иновации Google.
Лещите са предвидени за хора, страдащи от диабет. Специалистите на Google са вградили в тях сензори за измерване на нивата на глюкозата в кръвта. Устройствата предават информацията до смартфон, например, благодарение на интегрирания си модул за безжична комуникация.
Оборудването е поставено между две тънки лещи и така не пречи на очите. Компанията вече е провела серия клинични тестове, които са били използвани за създаването на прототипните лещи.
Браян Отис и Бабак Парвиз, които са ръководители на проекта, споделят, че се обмисля вграждането и на LED светлини в лещите. Те ще предупреждават пациента когато нивата на глюкозата наближат рискова за него граница. Прототипите в момента правят по едно измерване на секунда.
Google съобщава, че търси и партньори, които да помогнат на компанията да изведе прототипите си до завършени устройства, които да се предлагат на пазара. Интернет гигантът допълва, че ще има възможност и за създаване на допълнителни приложения за умните лещи, които да се възползват от техните възможности. Един от примерите, които дават специалистите на Google, е изпращане на данните директно и до лекаря на пациента, който да може да следи показателите и да съдейства по всяко време.