Кметът иска държавно финансиране за Планетариума, "Арена-Бургас" и ново спортно училище

Проекти за над 70 млн. лв. представи днес Димитър Николов

Пет важни за Бургас проекта иска да реализира общината с държавно финансиране по програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". На среща между кметовете от областта и губернатора Павел Маринов, кметът Николов представи проекти за над 70 млн. лв. 

Става въпрос за изграждане на спортен център "Арена- Бургас" на стойност 30 млн. лв. надлеза над ж.п. гара Бургас за 18 млн. лв и модернизация за 4,1, млн. лвл на ул. "Ал. Батенберг", свързваща центъра на града с бъдещата зона за свободен достъп в пристанището. Освен това градоначалникът представи идеите за изграждане на нова сграда на спортното училище "Гагарин" на стойност 13 млн. лв., както и създаване на Планетариум в парк "Езеро" за 7 млн. лв.

Кметът на Созопол Панайот Рейзи обясни, че е входирал проект във връзка с пречиствателната станция на село Равна гора, стадиона в Созопол, северната алея на Стария град, детска градина в село Равадиново и др. По думите на този етап няма европейски програми, по които тези проекти могат да бъдат финансирани. 

Кметът на Поморие Иван Алексиев обясни, че в общината има крещяща нужда от детски градини в района. "Проектите отдавна са готови и отдавна търсим средства. За изцяло нови учебни заведения не се отпускат пари по оперативните програми и това в хубавото на този фонд. Днес входирахме три предложения - две за детски градини, както и за рехабилитация на пътя Поморие-Каменар", каза Алексиев. 

Кметът на Малко Търново Илиян Янчев също изрази готовност да се окаже от единствения проект, който общината входира днес за два парка и алсфалтиране на няколко улици, ако за сметка на това може да се реализира Южната дъга, другият голям инфраструктурен проект в областта. "По този начин ще можем да отворим границата на Малко Търново за бизнеса и за тир трафика и ще промени облика на нашия град", каза той.