Общините в Бургаско се обединяват за изграждането на Северната дъга

Градоначалниците искат държавни пари за транспортна инфраструктура, изграждане на социални обекти, брегоукрепителни мероприятия и ВиК проекти

Общините в Бургаско са готови да се откажат от проекти, които могат да реализират на собствена територия с държавни средства, за да бъде финансирано изграждането на Северната дъга.

"Ако държавата е склонна да финансира проекти, дори и през държавните институции, но те да бъдат в нашия регион, община Созопол е готова да се откаже от собствените си проекти. Северната дъга на Бургас е много важен проект, стойността му е около 14 млн. лв.", каза кметът Панайот Рейзи. Същото мнение изразиха и останалите градоначалници от региона.

Това стана ясно по време на среща на всички кметове в региона с обласния управител Павел Маринов, на която бяха представени общински проекти, предлагани за финансиране по програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Най-често градоначалниците искат държавни пари за подобряване на транспортната инфраструктура, изграждане на социални обекти, брегоукрепителни мероприятия и дейности за подобряване на водоснабдяването и уличното осветление. 

"Общата стойност на предложенията на първо четене са за над 170 млн. лв., при положение, че за цялата страна са за 350 млн. лв. Ясно е, че по-голямата част от предложенията няма да бъдат одобрени. Важен проект със съгласието на всички кметове се очертава Северната дъга, обиколната дъга на Бургас, през Българово до Слънчев бряг. Тя ще реши въпроса на четрири общини, дори някои от тях са съгласни да се откажат от проектите си, за да може да бъде осъществен този приоритетно. Това говори за голяма степен на зрялост в поведението на кметове, без да се делят по полически признак", каза областният управител Павел Маринов. Той допълни, че всяка от общините ще преразгледа предложенията си, след което ще се организира нова среща.

В предстояща втората фаза от програмата губернаторът ще подаде проектните предложения до Междуведомствения съвет, където ще се извърши административна проверка и оценка за допустимост, както техническа и финансова оценка. 

Срещата днес приключи с подписване на Меморандум за културен обмен в Черноморския басейн, като част от проект "Платформа за културен обмен в Черноморския басейн" с участието на нашата страна ведно с Грузия, Армения, Гърция и Молдова.