Силните хора не правят тези 10 неща!

За да бъде успешен, човек трябва да вярва преди всичко в себе си и във възможностите си.
Нещата, които хората със силен дух никога не правят.
Вглъбяване в миналото
Психически здравите хора не се вкопчват в миналото – в неуспехите, в разочарованията, в несгодите. Фокусирайте се върху настоящия момент. Мислете за бъдещето и какво искате да постигнете, започвайки от днес. От миналото можете единствено да се поучите и да не повтаряте грешките си.
Оставане в зоната на комфорт
Тази зона е опасна. Прекаленото оставане в тази тъмна дупка може да ви накара да потънете в нея и никога да не излезете. Има опасност да изгубите себе си в тази дълбочина. Зоната на комфорта предоставя илюзорно чувство на сигурност, което в даден момент ще започне да ви заблуждава за реалността.
Не вслушване в мнението на другите
Само безразсъдните не слушат околните. Не става дума постоянно да се влияете от чуждото мнение и опит. Става дума да обръщате внимание на онова, което ви се стори полезно и правилно за вас. Добрата идея е такава, независимо от чия уста е излязла.
Избягване на промяната
За неуравновесените и плахи хора промяната е най-ужасяващото нещо на света. Тя ги плаши до смърт. Повечето хора от този тип правят всичко възможно, за да избегнат промяната, за да не нарушат комфорта си. За силния човек това е загуба на време и енергия, която може да вложи в нещо полезно.
Самосъжаление
Лоши неща се случват на всеки. Психически силните хора се справят с тях и черпят опит. Само слабите позволяват на лошите емоции и преживявания да ги превземат.
Самообвиняване за неща, които са извън техния контрол
Силните хора знаят кои неща би било възможно да попаднат под техния контрол и затова не хабят излишна енергия да се борят с вятърни мелници. Просто се научават да отсяват онова, с което не могат и няма смисъл да се занимават.
Повтаряне на грешки
Грешките са полезни в повечето случаи. Но повтарянето на една и съща грешка за слабите хора понякога може да се окаже пагубно. Това би ги тласнало към отчаяние и отдръпване. Силните за сметка на това не престават да си поставят нови цели, които искат да достигнат, независимо от броя грешки.
Като се замислите, излиза, че повечето от човешките страхове са нелогични и са предизвикани от мними опасности или от развинтено въображение. Понякога страхът кара съзнанието ни да преекспонира ситуации и събития като ни кара да се отказваме от мечти, начинания, дори връзки с хора. Емоционално силните хора не правят така – те намират начина да преборят страховете и да продължат напред.
Мислене за провал
Ако започвате да правите нещо, мислейки как то е обречено на провал, неминуемо ще се стигне до това. Силните хора правят тъкмо обратното – насочват цялата си енергия, защото вярват, че могат да се справят и че ще успеят.
Отказване на помощ от другите
Няма нищо лошо да приемете помощта на околните. Това не ви прави слаби, тъкмо обратното. Дори често доказва силата на духа ви – да приемеш помощта на друг често коства да се пребориш със собственото си его, следователно това е друг вид проява на сила и твърдост.